Oljeprisene henter torsdag morgen inn det tapte fra foregående dag, til tross for moderat negativ ukestatistikk fra USAs energiinformasjonskontor EIA.

Kontrakter i nordsjøoljen Brent prises rundt 70 cent høyere enn de gjorde da Oslo Børs stengte onsdag.

Investorer veier produksjonskuttene fra Opec og andre oljeproduserende land opp mot økende amerikanske oljelagre, skriver Bloomberg News.

- Markedets oppmerksomhet rettes mot rebalanseringen av markedet. Markedet trenger fortsatt tid for å se hvordan Opec-kuttene utvikler seg. Vi begynner å se vekst i tallet på aktive borerigger i USA, og det er en reell bekymring, sier Barnabas Gan, økonom i Overseas-Chinese Banking i Singapore, til nettstedet.

Oljeanalykter Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalykter Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Fredrik Bjerknes)

«Moderat negativ»

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets skriver i en kommentar at tallene fra EIA var ganske like de som kom fra bransjeorganisasjonen API tirsdag. 

Han definerer statistikken som «moderat negativ».

Kjus mener at utviklingen i råoljelagrene nasjonalt og i børsknutepunktet Cushing på henholdsvis 2,8 og minus 0,3 millioner fat er nøytrale for oljeprisene. 

Veksten på 6,8 millioner fat i bensinlagrene er negativ, i likhet med tallene for de samlede lagrene av olje og petroleumsprodukter, og for samlet etterspørsel.

«Markedet ønsker ikke å selge på tallene. Dette er et tegn på sterk stemning, og at shortselgere sitter med en svak hånd i disse dager, og ikke tør å presse hardt. Det ser ut til at hver eneste kortvarige nedtur de seneste seks ukene, er blitt benyttet av mange som en kjøpsmulighet», heter det i kommentaren fra DNB Markets.

Utvidet differanse

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med 5 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 2,32 dollar per fat.

Amerikansk referanseolje med levering i mars, handles torsdag morgen for 53,18 dollar per fat, opp 43 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 43 cent til 52,75 dollar per fat.

Kontrakten lå da på rundt 52,76 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Nordjsøoljen Brent med levering i mars, handles torsdag morgen for 55,55 dollar per fat, opp 47 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 36 cent til 55,08 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag lå Brent-kontrakten på rundt 54,85 dollar per fat. Prisen for nordsjøolje for umiddelbar levering noteres i morgentimene til 55,53 dollar, opp 26 cent fra foregående handelsdag, da prisen steg 11 cent per fat.

Handler på «tette» bånd

Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets handler investorene på «tette» bånd på mellom 53 og 57 dollar fatet for nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen.

- Vi er altså midt i dette båndet nå. Tradere handler aktivt rent teknisk i dette båndet, ser det ut som. Faller vi mot 53 kommer de på kjøper'n og stiger vi over 56 kommer de på selger'n.

- Det kommer ikke til å fortsette slik i månedsvis, men foreløpig er dette situasjonen. Vi tror vi bryter ut av dette båndet til oppsiden i løpet av våren når det blir klart at lagernivåene synlig synker, skrev Kjus i en epost til DN onsdag ettermiddag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.