Den ene Larkollen-hytta hadde noe den andre manglet. Dermed ble den ene solgt 1,75 millioner over takst, mens prisen ble kuttet med en halv million på den andre.

– Ja, vi diskuterte det akkurat her på kontoret. Markedet er ekstremt selektivt, sier eiendomsmegler Jeanette Hornsletten ved DNB i Moss.

Etter to dagers forhandlinger solgte hun nylig en fritidseiendom på Larkollen. Med fire budgivere endte til slutt prisen på den 117 kvadrat store hytta på 4,4 millioner kroner. 500.000 under takst.

Da var det var en helt annen historie for fritidseiendommen like ved. Hornslettens kollega ble rent ned av interesserte på visningene samme helg, og 70 skrev seg opp på listen.

Seks budgivere presset prisen på den 110 kvadratmeter store hytta opp fra 3,3 millioner kroner til 5,050 millioner.

Den store forskjellen? Utsikten.

– Folk kom ikke engang på visning på den med lite utsikt, selv om eiendommene lå like i nærheten av hverandre, sier Hornsletten.

Denne fritidsboligen lå nær den veldig populære hytta på Larkollen, 600 meter fra sjøen med gode solforhold og sjøutsikt. Men den har ikke sjøutsikt fra stuen, som den andre.
Denne fritidsboligen lå nær den veldig populære hytta på Larkollen, 600 meter fra sjøen med gode solforhold og sjøutsikt. Men den har ikke sjøutsikt fra stuen, som den andre.

Vet hva de vil ha

Salgene på Larkollen er ikke et spesielt tilfelle.

– Kjøperne er nøye på at beliggenheten skal være riktig og standarden god, sier Tone Krange, sjef for DNB Eiendom.

– Er ikke dette på plass, kan det gå tråere å selge, sier Krange.

Begge kjøperne på Larkollen kom fra Stor-Oslo.

– Vi ser at folk vet hva de vil ha, og at de har god kunnskap om hvor de kan finne det, sier Krange.

Lokale meglere bidrar til at kjøperne finner riktig eiendom for dem, forklarer Krange.

Mindre til salgs, færre salg

Stor interesse til tross, markedet for sjøhytter er langt mindre hett enn mange har forventet.

De siste to månedene har det både vært færre salg enn på samme tid i fjor, og færre hytter i markedet i de typiske sjøhytte-fylkene Østfold, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest- Agder de siste to månedene. Det viser en gjennomgang DNB Eiendom har gjort.

Ronny Jørstad, daglig leder ved Aktiv i Kragerø, kjenner igjen tendensen.

– Både i år og i fjor har tilbudet i Kragerø vært ganske begrenset, forteller Jørstad,

Nå er ikke markedet så brennhett som de hadde forventet, forteller eiendomsmegleren.

– Meglerne har meldt om lav inngang av fritidsboliger til salgs, og i kombinasjon med den sterke økonomien har det vært mye snakk om at det skulle bli fryktelig hot i år. Det har det ikke blitt, mer et normalmarked, sier Jørstad.

For dyrt for de fleste

Jørstad tror det henger sammen med at sjøhytter allerede er høyt priset.

– Mange ønsker seg hytte ved sjøen, men for de fleste av oss er det ikke realistisk å bruke fem-seks millioner kroner på en hytte, sier Jørstad.

Gjennomsnittsprisen for hytter ved sjøen i Kragerø var 4,8 millioner kroner i 2017, for hele landet var gjennomsnittsprisen på sjøhytter 2,4 millioner kroner.

– Hytter ved sjøen er et knapt gode, og derfor får du mye mer hytte for pengene i innlandet og på fjellet, sier Jørstad.

Krange i DNB er enig i at sjøhytter er blitt for dyrt for de fleste, men opplever at interessen fortsatt er høy.

– Selv om sjøhytter er for dyrt for mange, ser vi at interessen er stor. Vi har ikke nok hytter i prisklassen 3,5-6 millioner kroner. Tilbudet er betydelig lavere enn det var på samme tid i fjor, sier Krange.

Mange perler

– For de av oss som drømmer om sjøhytte, men ikke har råd til å kjøpe for 5 -6 millioner, finnes det noen muligheter?

– Heldigvis er Norge stort og kysten lang, og det finnes masse muligheter dersom man løfter blikket bort fra kyststripene nærmest Oslo. Det er finnes også mange perler ved innsjøer og små vann på Østlandet, sier Krange.(Vilkår)