Leieprisene i Oslo har økt med 5,6 prosent i gjennomsnitt de siste 12 månedene, viser prisstatistikk for juli fra Utleiemegleren. Til sammenligning har boligprisene i Oslo steget med 6,4 prosent i samme periode, ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk for juli. 

– Rentenivået er fortsatt rekordlavt. Det er derfor igjen mulig å få god direkte avkastning på boliginvesteringer for utleie. Flere av boligene som blir solgt i Oslo nå, kan gi inntil fem prosent direkte avkastning på investert kapital, sier juridisk direktør Tor Q. Aaserød i Utleiemegleren i en pressemelding.

En treromsleilighet i Oslo kostet i snitt 15.570 kroner å leie i måneden. Det er en oppgang på 0,7 prosent sammenlignet med måneden før, og 6,4 prosent høyere enn i juli i fjor. 

Det kostet i snitt 12.423 kroner å leie en toromsleilighet i Oslo i juli, ifølge Utleiemegleren. Det er det samme som i forrige måned, men en økning på 3,8 prosent sammenlignet med juli i fjor. 

En ettromsleilighet kostet i gjennomsnitt 9322 kroner å leie i juli. Sammenlignet med juni er det en nedgang på 1,9 prosent. Sammenlignet med juli 2016 er det en oppgang på 6,5 prosent. 

– Det er bra aktivitet i markedet, mange flytter på seg nå i sommermånedene. Mange boliger er leid ut og antall ledige boliger i Oslo er gått ned i løpet av den siste tiden, sier daglig leder Marianne Wallin ved Utleiemegleren Pro.

Stor aktivitet 

I Bergen kostet det i gjennomsnitt 11.309 kroner i måneden å leie en toromsleilighet i juli. Det er en økning på 3,4 prosent sammenlignet med juni. Sammenlignet med juli i fjor er det en oppgang på 5,2 prosent. 

En treromsleilighet i Bergen kostet i snitt 13.154 kroner å leie i juli. Det er en nedgang på 8,2 prosent sammenlignet med juni. 

– Nå er vi godt i gang med høysesongen i leiemarkedet i Bergen og det er stor aktivitet i markedet. Faktisk er de tre siste månedene de tre beste månedene vi har hatt siden vi åpnet kontoret i Bergen i 2009 målt i antall signerte kontrakter, sier daglig leder Eirik Hove i Utleiemegleren Bergen. 

Han tror leieprisene i Bergen kan øke fremover. 

– Den kraftige stigningen i leiepriser som vi har sett i hovedstaden på grunn av nedkjølingen i boligmarkedet som foreløpig ikke har påvirket Bergen på samme måte. Bankenes innskjerping av utlånspraksisen, gjør at en del grupper som inntil nylig gjerne har kjøpt bolig nå leier for en periode. Dette vil kunne medføre en videre økning i leieprisene også her, sier Hove. 

Svingninger i oljebyen 

Det kostet i gjennomsnitt 8293 kroner å leie en toromsleilighet i Stavanger i juli. Det er en økning på 0,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. En treromsleilighet kostet i snitt 10.582 kroner per måned i juli. Sammenlignet med forrige måned er dette en nedgang på 2,2 prosent.

– Vi ser at leieprisene svinger en del fra måned til måned, men den langsiktige trenden viser at de har stabilisert seg det siste året. Det er fortsatt høysesong for eneboliger, og vi oppnår meget gode priser på det beste objektene, sier daglig leder Eirik Hauge ved Utleiemegleren Stavanger. 

Lettest å leie ut to rom 

Leieprisene i Trondheim på toromsleiligheter i Trondheim har økt med 5,7 prosent sammenlignet med juni. I snitt kostet det 11.256 kroner å leie en toromsleilighet i Trondheim i juli. Det er en oppgang på 0,3 prosent mot juli 2016. 

En treromsleilighet i Trondheim kostet i gjennomsnitt 14.409 kroner å leie i juli. Det er 4,8 mer enn i juni, og 2,6 prosent mer enn i juli i fjor. 

– Det er som vanlig mange studenter på boligjakt i disse tider, og det er de minste leilighetene som går raskest unna. Toromsleiligheter med god standard er for tiden lettest å leie ut. Ellers er det grei etterspørsel på treroms, mens de største leilighetene med tre og fire soverom er de som er vanskeligst å leie ut, sier daglig leder ved Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.

Lite utbud i Asker og Bærum 

I Romerike har leieprisene i snitt falt med 0,23 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor. 

– På Romerike er det fortsatt mange leietagere på visning, særlig i Lillestrøm. På Øvre Romerike er det også kommet flere på visning enn på starten av sommeren. Mange nyprosjekter ferdigstilles på denne tiden og det er også forventet at det kommer mange nye boligprosjekter fremover, sier daglig leder Karsten Olsen i Utleiemegleren Romerike. 

Leieprisene i Asker og Bærum økte i gjennomsnitt med mellom fire og seks prosent fra juni til juli, ifølge Utleiemegleren. Dette har å gjøre med et lavt utbud. 

– For første gang på godt over et år ser vi at det er mindre enn 250 boliger til leie i Asker og Bærum på Finn.no, men vi regner med at volumet tar seg opp igjen utover i august måned. Vi opplever fortsatt at mange er på jakt etter å kjøpe bolig for utleie, og at det er veldig få av de nåværende utleierne som velger å selge sin utleiebolig, sier daglig leder Tom Anders Andersen i Utleiemegleren Asker og Bærum. 

Lite studenter i Drammen

I Drammen falt leieprisene litt tilbake i juli. Prisen for å leie en toromsleilighet i Drammen falt med fire prosent fra juni til juli, og var på 9105 i måneden. I juli kostet det i snitt 11.750 kroner å leie en treromsleilighet i Drammen. Det er en nedgang på 1,1 prosent fra juni. 

– Det har vært færre på visningene enn tidligere i vår og sommer. Det har også vært færre utleiere som har tatt kontakt for å leie ut. Det har vært overraskende lite studenter på visningene, sier daglig leder Eivind Sveen i Utleiemegleren Drammen. 

– Om de allerede har skaffet seg bolig eller om de tar kontakt i august gjenstår å se. Tidligere år har derimot aktiviteten i leiemarkedet tatt seg betydelig opp i august, fortsetter han. (Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: