– Nedgangen i boligprisene er noe under vårt anslag, men er fortsatt på linje med vårt syn om at utviklingen i boligprisene blir svakere. Utviklingen fra juni til august viser svakere momentum enn i perioden januar til mai. Derfor venter vi en mer sideveis utvikling fremover, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Boligprisene her til lands steg nominelt med 0,8 prosent i august sammenlignet med måneden før.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent i august.

– Venter ikke et bratt fall

Salget er fortsatt bra, noe som indikerer at etterspørselen fortsatt er høy, ifølge Fjære.

– Men antallet usolgte boliger har steget til høye nivåer i et historisk perspektiv. En økning i antall nye boliger, renteøkninger fra september og lav befolkningsvekst ventes å dempe prisveksten fremover, men vi venter ikke et bratt fall ettersom de økonomiske utsiktene generelt er positive. Dette endrer ikke vårt syn om at Norges Bank setter opp renten i september, sier Fjære.

Ved utgangen av august lå det 16.607 bruktboliger ute for salg i her til lands, mot 13.705 i juli

I august i fjor lå det 16.149 boliger til salgs i Norge.

Ved utgangen av august lå det 2200 bruktboliger ute for salg i Oslo, mot 1845 i juli

I august i fjor lå det 2817 boliger til salgs i Oslo.

– Psykologien kan slå andre veien

– Nedkjølingen har begynt, dette er svak prisutvikling til august å være, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Sesongjustert falt prisene på landsbasis med 0,1 prosent og i Oslo viser Prognosesenterets sesongjustering helt flat utvikling.

– Nominelt er det andre måneden hittil i år at prisene faller i Oslo, juni var første måned og nå august. Vi venter at prisene vil fortsette å moderere seg nedover både i Oslo og på landsbasis utover høsten, sier Macic.

Hun peker på at mange har snakket om at «psykologien» i markedet vil føre til at boligprisene vil fortsette å stige fremover, selv om det er fundamentale faktorer som renteøkning, avtagende befolkningsvekst og økt ferdigstillelse som taler for prisnedgang.

– Psykologien kan slå andre veien og forsterke for eksempel renteeffekten. Prisene vil fremover trolig moderere seg mest i de deler av landet der befolkningen er høyest belånt, typisk i byer med en høy andel unge boligkjøpere – her vil renteøkningen bite mest på boligetterspørselen. Og i de deler av landet der befolkningsveksten faller mest og ferdigstillelsene øker mest. Oslo peker seg ut som en potensiell kandidat her, sier Macic.

– Mange kjøpere er mer selektive

– Meglerne rapporterer at august måned burde vært rammet inn og brukt som en standard i boligmarkedet. Dette skyldes et godt utvalg av boliger med jevn og etterspørsel, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Boligselgerne har i det vesentlige oppnådd sine prismål, og kjøperne er også tilfredse, mener Meier.

– De som er på boligjakt er preget av mer ro og overveielse enn impuls og raske kjøp.

Boligkjøperne bruker mer tid, sier Meier.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener også at august-tallene reflekterer normale tilstander i boligmarkedet over det meste av landet.

– Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel de fleste steder, samtidig som mange kjøpere er mer selektive og tar seg bedre tid enn i mer opphetede markeder. Et godt utvalg av både nye og brukte boliger gjør at forbrukerne har mer å velge i og kan treffe bedre beslutninger, sier Geving. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.