- Hvis dette blir resultatet, er det noe av den høyeste veksten vi har hatt i historien. Det er oppsiktsvekkende hvis det blir en prisøkning for landet på to prosent i mai. Det er nesten ikke til å tro, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets.

Søndag skriver DN at leder i DNB Eiendom Terje Buraas varsler en boligprisvekst på to prosent i mai. Fasiten kommer tirsdag.

Varsler rekordvekst på bolig i mai dnPlus

Andreassen mener det var blandede rapporter fra meglerne i mai, med varsler om en svak start, men sterk avslutning der kjøperne hadde mer enn nok å velge mellom.

- Tallene demonstrerer at rentenivået er for lavt. Norges Bank har varslet renteendring i september, men jeg mener de burde sette opp renten på sitt første møte i juni, sier Andreassen.

Sjeføkonomen er kjent for at han ikke tror veksten kan vare. Før jul mente han det var godt mulig med en prisnedgang på 30-40 prosent. Han tror fortsatt at realprisene på boliger kan falle 30-40 prosent.

- Oppgangen har vart så lenge nå, at det er ingen som hører på meg lenger. En dag får profeten rett, men det kan ta veldig lang tid, sier sjeføkonomen, som nå ikke tør å spå når det snur.

- Men jeg tror en gradvis regulering av renten vil dempe prisoppgangen. Får vi en stabilisering av prisnivået i 10-15 år, kommer jo realboligprisen godt ned. Men det pleier jo å gå raskere, med fall i nominelle priser.

Supersyklus-Norge

Andreassen peker på at boligbyggingen i Norge er to-tre ganger så høy som i sammenlignbare land.

- Vi er et av supersyklys-landene, som ikke fikk noen særlige smell fra finanskrisen. De andre er Sverige, Australia og Canada, som alle har hatt kraftig økning i boligprisene og boligbyggingen, kombinert med en videre økning i gjeldsgraden. Andre land har betalt ned gjeld og bygd mindre.

- Selv om vi er litt ned fra toppen, er boligbyggingen i Norge langt over det normale, til tross for at vi ikke har særlig høy inntektsvekst eller høy befolkningsvekst.

Han rister på hodet over dem som vil ha myket opp reglene for kjøp av sekundærbolig.

Må videreføres

- Det viktige er at folk forstår at det ikke er risikofritt. Hvis du kjøper bolig for utleie i dag, er det vanskelig å se at det vil lønne seg med mindre boligprisene stiger videre, sier Andreassen.

Han peker på at husleiene ikke har holdt tritt med boligprisveksten. Han tror årsaken er at den lave renten har trigget nordmenns hang til å ville eie egen bolig, ikke at det er boligmangel.

- Det er en myte at fast eiendom er en sikker investering. Hvis rentene går opp, vil ikke folk ha råd til å betale mer leie av den grunn. Det kan bidra til at boligprisene faller. Vi ser tegn på en klassisk boble der det er forventningen om videre prisvekst som gjør at folk kjøper, ikke de underliggende realitetene, sier sjeføkonomen.

Han mener boliglånsforskriften har hatt en effekt, og begrenset bakenes utlån kraftig.

- Forskriften må videreføres. Det er det eneste som holder igjen for at prisene ikke skal gå til månen. Det er billig å bygge bolig, det er lave renter og i dagens økonomi er det mange som kan ta på en stor risiko, sier Andreassen.(Vilkår)

Selger sørlandsøy til bulgarsk våpenprodusent Flere velger å jobbe ved siden av full stilling
Vil du løpe raskt i terrenget? Da er det to ting du må øve på.
Terrengløper Hans Kristian Smedsrød gir deg sine beste tips
02:40
Publisert: