I 13 av de 25 største byene i Sverige kan en 28-åring med fast jobb ikke kjøpe sin første leilighet, ifølge bank- og forsikringskonsernet Skandias ferske rapport «Lønn uten leilighet».

Skandia har undersøkt om en gjennomsnittlig 28-åring i fast jobb kan kjøpe en gjennomsnittlig ettromsleilighet uten å bryte bankenes lånebetingelser.

- Dette fenomenet har vi sett i noen av de store byene i verden, som i New York, men ikke i mellomstore byer i Sverige, sier administrerende direktør i Skandias bank Johanna Cerwall til Svenska Dagbladet.

Risikerer å havne utenfor

Unge voksne har utfordringer med å få boliglån da de har forholdsvis lave lønninger og ofte mangler penger til de økte egenkapitalkravene. I rapporten er det tatt utgangspunkt i en belåningsgrad på 85 prosent.

Selv unge som jobber heltid og har spart opp den egenkapitalen som kreves for å kunne få lån risikerer ifølge rapporten å havne utenfor boligmarkedet. Årsaken er rett og slett at de unge ikke får lån i bankene til tross for både fast jobb og oppspart egenkapital. Den kraftige prisøkningen på boliger i Sverige er også en viktig årsak til at de unge ikke får lån.

Er man så heldig å få lån så møtes man med strenge krav til å betale avdrag på lånene. I Sverige ble kravene til nedbetaling av boliglån i form av økte avdrag strammet inn for rundt ett år siden, noe som har gjort det vanskeligere å betjene lån.

- Negativt for hele samfunnet

Samtidig må de unge voksne i dag for å få en tilfredsstillende pensjon begynne å spare samtidig som man kjøper sin første bolig, heter det i rapporten fra Skandia.

Cerwall sier det er positivt at den tidligere kulturen med avdragsfrie lån er endret, men at de nye reglene får urimelige konsekvenser for unge.

- Det er bekymringsfullt at det ikke er mulig for en ung person å få boliglån i 13 av 25 av Sveriges største byer. Til tross for at man har fast jobb og spart opp en stor nok egenkapital. Vi må finne løsninger så de siste årenes prisøkning og skjerpede utlånsregler ikke hindrer unge i å få en egen bolig. Vår rapport viser at dette er et problem for hele Sverige. Det er ikke bare negativt for individene som rammes, men også for hele samfunnet, sier Cerwall ifølge pressemeldingen fra Skandia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.