Brems mor, Liv Greta Brem, kjøpte herskapshuset i gotisk tudorstil i Homansbyen i Oslo i 1993 for 3,3 millioner kroner.

Hun har senere påkostet mye, blant annet bygget til en utleiedel med garasjer.

Da hun døde i fjor, arvet sønnen Bjørn Alexander den arkitektoniske perlen. Nå ligger huset ute til salgs på Finn for 48 millioner kroner gjennom Privatmegleren Dyve & Partnere og Sem & Johnsen.

– Moren min drømte om å bo i dette huset helt siden hun var liten, og etter hvert gikk drømmen i oppfyllelse, forteller Bjørn Alexander Brem.

Brem er advokat i Norsk Filmforbund, og for musikkinteresserte er han også kjent under navnet Gothminister. Bandet hans med samme navn spiller gothic metal og industrial metal.

– Jeg har aldri bodd i huset selv, men det er et hus som har gitt meg mye inspirasjon opp gjennom årene. Vi har også tatt bilder til et platecover i huset og brukt mange møbler derfra på promobilder – det er jo et hus i gotisk stil, sier Brem.

Lysekroner fra Slottet

Eiendommen fra 1859 har et bruksareal på 387 kvadratmeter og ligger på en av byens beste adresser – Oscars gate – bak Slottet.

Oscars gate 25A og B. Nå er eiendommen til salgs for 48 millioner.
Oscars gate 25A og B. Nå er eiendommen til salgs for 48 millioner. (Foto: Privatmegleren)

Arkitekten bak byggverket var Georg Andreas Bull, som også står bak en rekke andre kjente bygninger, blant annet Vestbanehallen.

Oscarsgate 25 fikk gjennomført dekor innvendig og utvendig, i en helt særegen tudorstil – en stilart som preget siste del av gotikken. Bygningens karakter, ornamenter og utsmykning er blitt godt bevart.

– Det henger lysekroner i huset som tidligere har hengt på Slottet, og den samme stilen går igjen på Oscarshall på Bygdøy, et lystslott som Kong Oscar i sin tid brukte som fritidssted, opplyser Bjørn Alexander Brem.

Guidet selv turister gjennom huset

Han forteller at moren var svært opptatt av historie og bevaring, og gjennom årene har hun selv guidet mange turister rundt i huset og fortalt historien om eiendommen.

– I dag ligger jo huset midt i byen. Men den gang det ble oppført var det et landsted hvor man kunne se havet fra huset, sier han.

Liv Greta Brem tok godt vare på huset, og var tro mot den opprinnelige stilen.
Liv Greta Brem tok godt vare på huset, og var tro mot den opprinnelige stilen. (Foto: Privatmegleren)

Moren Liv Greta Brem var også en ivrig samler:

Gjennom nesten 40 år bygde hun, etter en mangfoldig karriere blant annet som fotomodell og advokat, opp en i norsk sammenheng helt enestående samling dukker og leketøy, blant annet dukker fra Edvard Munchs barndom. 

– Samlingen teller over 1000 dukker. Cirka 600 ble fraktet til USA, der de nå selges gjennom auksjonshuset Theriault's. Resten av samlingen og en del møbler fra huset ligger ute for salg hos Blomqvist Nettauksjon, sier Bjørn Alexander Brem.

– Kommer sikkert til å angre

Han legger ikke skjul på at det blir tungt å selge huset, som han har mange minner fra.

– Jeg har ikke lyst, men har tatt beslutningen. Det krever mye tid og ressurser å holde et slikt hus ved like, og jeg skulle gjerne ha gjort det selv. Men jeg håper og tror at de rette kjøperne dukker opp. Det er et veldig kult objekt, og det finnes en del muligheter. Jeg kommer sikkert til å angre på at jeg selger, men nå er valget tatt, sier Brem til DN.(Vilkår)

Big Ben slo mandag sitt siste slag på fire år.
Big Ben slo mandag sitt siste slag på fire år. Nå venter en omfattende restaurering. Mange mennesker hadde møtt fram for å se og høre den berømte klokken i Elizabeth-tårnet på Westminster-palasset slå tolv slag før urverket ble stanset.
00:60
Publisert: