Folk i Lofoten leier mest ut gjennom Airbnb i Norge. Det øker verdien av eiendommene og fører både til høyere leiepriser og økt boligbygging i distriktene, ifølge Svolværs ordfører Eivind Holst.

– På kort sikt fører Airbnb til høyere leiepriser. På lang sikt øker Airbnb-utleie verdien av eiendommen i distriktene og fører til økt boligbygging utenfor storbyene, sier Holst.

Lofoten er et av Norges mest besøkte reisemål, med 46 prosent vekst i antall overnattinger siste ti år. Det er tre ganger mer enn i resten av Norge. Veksten i utleie i Airbnb i Svolvær har økt med 32 prosent siste år, ti prosent mer enn resten av landet.

Prisgalopp på Airbnb: Drar inn 250.000 på en måned på tre rorbuer dnPlus

90 prosent av all Airbnb-overnatting i Lofoten i juli er booket, og om vinteren leier mange ut via Airbnb til turister som vil oppleve lofotfiske og nordlysturisme.

– Det er enorm etterspørsel etter boliger til ferieformål. Det er flere bobiler enn vanlige biler på veiene. Det er en kraftig underinvestering på overnatting i Lofoten, sier Holst.

Topper Airbnb-listen

Kommunene Vågan og Vestvågøy i Lofoten ligger på syvende og åttende plass over norske kommuner med mest utleie via Airbnb. Om lag syv prosent av alle eiendommer i Lofoten leies ut gjennom Airbnb.

– Turister går inn i stuen

Det har både negative og positive konsekvenser, mener Holst, som er ordfører i Vågan kommune og leder for Lofotkommunenes sammenslutning Lofotrådet.

– Airbnb er på sikt et større gode enn en ulempe. Airbnb driver opp verdien på husene i hele Lofoten. Du får høyere verdisetting av hele byggemassen. Det gjør det mulig å bygge nye hus i hele Lofoten, sier Holst.

Han peker på at det lenge har vært vanskelig å få lån til å dekke byggekostnader og bygge nye hus i distriktene. I Lofoten tjener de som leier ut på Airbnb, i snitt 120.000 kroner i året per enhet, 40.000 mer enn resten av landet. Slike store leieinntekter gjør det lettere å bygge hus i distriktene, mener Holst.

– Husene blir mer verd. Du får større trygghet til å bygge nytt hus. Vi har byggeboom. Det bygges kraftig i hele Lofoten, sier Holst.

Finansierer nybygg med Airbnb

Han får støtte av ordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen kommune i Troms.

– Vi har det samme bildet i Lyngen. Vi ser en voldsom prisstigning på hus i Lyngen. Det er ettertraktede hus. Det er økte leiepriser og stor byggeaktivitet i Lyngen, og en del av forklaringen er nok Airbnb, sier Johnsen.

Folk som bygger fritidsbolig i Lyngen, får finansiering via Airbnb-utleie, sier ordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen kommune i Troms.
Folk som bygger fritidsbolig i Lyngen, får finansiering via Airbnb-utleie, sier ordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen kommune i Troms. (Foto: Lars Åke Andersen)

Det er stor vekst i Airbnb-utleie til turister som vil oppleve Lyngsalpene, Nordlyset og midnattssolen. Johnsen forteller at gamle hus pusses opp og nye fritidsboliger bygges med finansiering fra utleievirksomhet.

– Gamle falleferdige hus blir pyntet opp til utleie. Folk som bygger fritidsbolig i Lyngen, får finansiering via Airbnb-utleie. Det er en del av finansieringspakken for nybygg å ha Airbnb-utleie, sier Johnsen.

Airbnb endrer prisopplysninger etter press fra Forbrukertilsynet

«Skrur opp prisene»

Ett av de nye husene er et hybelbygg i Svolvær som åpnet i mars. Kortvarig utleie via Airbnb har økt utleieprisene og ført til større behov for hybler i Lofotens hovedstad.

– På kort sikt skaper utleie på Airbnb problemer for skoleungdom og arbeidsfolk. Det blir dyrere å leie. Folk skrur opp prisene, sier Holst, og forteller at kommunen har jobbet for å etablere hybelhus.

– Det nye hybelhuset har vært fullt siden det åpnet i mars, legger han til.

Ordfører Eivind Holst i Vågan kommune.
Ordfører Eivind Holst i Vågan kommune. (Foto: Privat)

Investorene Karl Erik Aagaard-Nilsen og Jan Bogstrand åpnet i mars ett nytt hybelhus med 25 hybler i Svolvær. Investeringen på 19 millioner kroner har så langt vært vellykket, ifølge Aagaard-Nilsen.

– Det har vært helt fullt. Hadde jeg hatt en etasje til i sommer, ville den også vært full. Det ser lovende ut fremover, sier Aagaard-Nilsen, som er enig med ordføreren i at Airbnb-utleie kan øke boligbyggingen i distriktene.

– Det har han helt sikkert rett i. Har du utleie, får du bedre betalt, sier han.

Så mye vokser Airbnb i Norge

Folk i Vågan tjener i snitt 10.800 kroner i måneden på utleie via Airbnb, 2000 kroner mer enn landsgjennomsnittet. Til sammen tjente nordmenn om lag to milliarder kroner i fjor på utleie via Airbnb. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.