Dagens Næringsliv får mandag ettermiddag bekreftet at Aker BP skroter de storstilte planene om å bygge nytt kontorkompleks til oljeselskapet i Paradis like utenfor sentrum av Stavanger.

– Aker BP har besluttet at vi trekker oss fra Paradis, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP.

Aker BP er i dag lokalisert i Hinna Park utenfor Stavanger. Der er det blitt jobbet med et alternativt nybygg for Aker BP. Heller ikke det er aktuelt nå for oljeselskapet. Nå vil selskapet se på muligheter i bygg selskapet allerede har i Hinna Park og på fremtidig behov. Et viktig parameter for selskapet vil være å se på hvor selskapet har størst potensial for økt digital innovasjon, ifølge Ole-Johan Faret.

Ti milliarder

Kontoret til Aker BP var del av en storstilt plan for utviklingen av området Paradis like utenfor sentrum av Stavanger. Bak utviklingen står Kjell Inge Røkke-kontrollerte Fornebuporten Eiendom, investoren og tidligere Acta-gründeren Alfred Ydstebøs selskap Base Property og Bane Nor Eiendom. I planene lå en utvikling som kunne bety investeringer på rundt ti milliarder kroner.

Men utbyggingsplanene har møtt motstand og i kjølvannet av høstens valg der Høyre mistet makten i oljebyen, har det nye politiske flertallet i byen forlangt at det blir utarbeidet en ny områdeplan før det tillates nybygg i de uregulerte delene av Paradis. Da sentrumsplanen ble behandlet i mars, var en slik områdeplan ansett som unødvendig.

– Det vil ta minst 12 måneder å gjennomføre en slik områdeplan. Vi vet heller ikke utfallet av en slik plan med tanke på hvilke rammer som settes for utbygging av området. Med en så stor usikkerhet rundt utfallet, finner vi det ikke hensiktsmessig å vente på at en slik områdeplan ferdigbehandles. Vi har derfor kommet til at det ikke blir aktuelt for Aker BP å jobbe videre med Paradis-alternativet, skriver Ole-Johan Faret i en epost til Dagens Næringsliv.

«På langt nær gitt opp»

Alfred Ydstebø i Base Property forstår godt at Aker BP trakk seg ut, men håper fortsatt at det skal bli mulig å bygge kontorer for dem på Paradis-området.

– Nå gjør vi to ting videre: Vi må forstå områdeplanen og hvordan vi kan få laget den sammen med kommunen raskest mulig, og så kommer vi til å levere inn planforslaget som ligger på bordet. Så skal vi jobbe med politikerne for å levere et forutsigbart og godt tilbud til Aker BP til våren, sier Ydstebø.

Han håper Aker BP ikke har gitt opp å etablere seg i området.

– Vi har på langt nær gitt opp, men vi skjønner at Aker BP må trekke i bremsene nå. Jeg håper og tror at de ikke har gitt opp heller, selv om de har lagt planene på is i denne omgang. Det er investert betydelige beløp og tid det siste året fra både Aker BP og oss, sier Ydstebø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.