Både prisene på bruktboliger og salget av nye boliger har falt bratt i Oslo de siste månedene.

Eiendomsutvikleren Solon Eiendom er en eiendomsutvikler med hovedsatsningsområde i Oslo og Akershus.

Boligstans i Oslo i 2018

Selskapet har merket det fallende salget på kroppen, og skriver at salgene bremset opp fra andre kvartal til tredje kvartal. Solon hadde inntekter på 286 millioner kroner i kvartalet, opp fra 272 millioner kroner i samme periode i fjor.

Til tross for en økning i omsetningen faller resultatet før skatt fra 31,6 millioner kroner i kvartalet i fjor til 28,1 millioner kroner i år. Nå varsler selskapet byggestopp i Oslo.

– Fra 30. september har Solon solgt brorparten av de nåværende prosjektene i Oslo og planlegger å ikke starte nye prosjekter i Oslo før sent i 2018. Fremover er utsiktene for nyboligsalg i Oslo usikre siden markedet er i en overgangsperiode og enkelte aktører utsetter prosjekter, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Selskapet starter imidlertid opp tre nye prosjekter tidlig i 2018. Ett i Ski, ett på Nesodden og ett i Lier.

– Der har det vært relativt lite nybygging og vi forventer derfor en sterk etterspørsel etter de nye prosjektene som Solon Eiendom skal levere, skriver selskapet.

Prishopp

Solon solgte 23 enheter i kvartalet. Det er en nedgang på 39 prosent fra samme kvartal i fjor da selskapet solgte 38 enheter. Også antall enheter som er levert og som er fullført falt i perioden, mens det ble satt i gang 94 nye prosjekter, mot null i tredje kvartal i fjor.

Så langt i år har selskapet solgt 149 enheter til en verdi av 1,28 milliarder kroner.

Selskapet har også gjort et hopp i prissjiktet. Gjennomsnittsverdien på boligene som Solon har solgt så langt i år har vært ni millioner kroner. I fjor ble de i gjennomsnitt solgt for seks millioner kroner.

Har hamstret aksjer i år

Styreleder Simen Thorsen og investor Tore Aksel Voldberg har i løpet av året jevnt og trutt kjøpt seg flere aksjer i selskapet og er de klart største eierne av selskapet.

Thorsen eier 30 prosent av selskapet gjennom selskapet Hortulan as, og er dermed største aksjonær.

Gjennom selskapene Skøien as og Dukat as eier investor Tore Aksel Voldberg rundt 23 prosent av aksjene i selskapet.

Investor Edvin Austebø er gjennom Alden as tredje største aksjonær.

Solon Eiendom har siden det ble børsnotert i desember i fjor falt med rundt 50 prosent på Oslo Børs.(Vilkår)

SSB-sjefen i nytt møte med Siv Jensen
SSB-direktør Christine Meyer gikk rett forbi de oppmøte pressefolkene da hun skulle i møte med finansminister Siv Jensen onsdag morgen.
00:38
Publisert: