Zillow er en populær nettside i USA som foruten å publisere annonser, blant annet lar brukerne sjekke hvor mye eiendommen deres er verdt ved hjelp av en algoritme. Men i 2018 begynte også eiendomsplattformen å kjøpe boliger i stor stil for å selge dem med gevinst.

Denne satsingen har nå gått på en real smell.

Zillow forsøker nå å bli kvitt en beholdning på rundt 7000 boliger for totalt 2,8 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 24 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Det skriver Bloomberg, som viser til anonyme kilder, og legger til at selskapet prøver å selge boligene til profesjonelle investorer.

Denne delen av virksomheten til Zillow gikk ut på bruke algoritmer for å beregne prisen på eiendommer, for så å tilby brukeren å kjøpe boligen. Selskapet gjorde deretter små oppgraderinger, og solgte den til en høyere pris, såkalt «flipping».

Etter store svingninger i boligprisene i USA under pandemien har selskapet besluttet å legge ned denne delen av virksomheten, annonserte den i forbindelse med fremleggelsen av rapporten for tredje kvartal denne uken.

Tapte 3,2 mrd.

Forsøket på å kvitte seg med boligene kommer etter at selskapet kjøpte for mange boliger som nå er verdt mindre enn det de betalte.

Zillow kjøpte rundt 9700 boliger i tredje kvartal.

Mangel på arbeidere og bygningsmaterialer tappet tilgangen på boliger, mens amerikanere dro nytte av de lave boliglånsrentene under pandemien. Dette har ført til at boligprisene har steget til værs.

Manhattan-megler om eiendomsmarkedet på vei ut av korona: – De som sier New York er dødt, tok dødelig feil
Garrett Derderian hos boligmeglerkjeden Serhant, kjent fra tv-programmet Million Dollar Listings, om hvordan markedet har hentet seg inn etter prisfallet.
01:58
Publisert:

En analyse av 650 boliger eid av Zillow viste at to tredjedeler var priset for mindre enn selskapet kjøpte dem for.

Selskapet tapte 380 millioner dollar, tilsvarende 3,2 milliarder kroner, i tredje kvartal på å kjøpe og selge boliger, ifølge Bloomberg.

– Grunnleggende, så har vi ikke vært i stand til å forutsi fremtidige boligpriser til et nøyaktig nok nivå som gjør dette trygt for oss å være i, sa administrerende direktør Rich Barton i Zillow.

Selskapet vil også si opp 25 prosent av arbeidsstyrken sin etter å ha lagt ned den delen av virksomheten.

Stjerneforvalter solgte seg ned

Zillow er verdt 17 milliarder dollar, tilsvarende 145 milliarder kroner. Zillow-aksjen falt 3,4 prosent fredag, og har falt over 36 prosent denne uken.

En av de som har solgt seg ut av selskapet er stjerneforvalter Cathie Wood. Wood og hennes investeringsteam har solgt nesten seks millioner aksjer to dager på rad, skriver Bloomberg.

Fondet hennes, Ark Investment Management, solgte 1,8 millioner aksjer torsdag. Tar man torsdagens sluttkurs til grunn, var eierandelen verdt rundt 121 millioner dollar. Onsdag solgte Wood 3,9 millioner aksjer, verdt 255 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.