Eiendomskonsernet Aspelin Ramm selger nå Alna senter på Alnabru i Oslo etter å ha eid eiendommen i 40 år. Konsernet kjøpte det som et logistikkanlegg i 1977 og utviklet det til et kjøpesenter som åpnet i 1995.

Fredag ettermiddag ble avtalen som overfører Oslos tredje største kjøpesenter til matvaremilliardær Johan Johannson og familien signert på Tjuvholmen i Oslo. Kjøpet gjøres gjennom familieselskapet Joh Johannson eiendom.

Etter hva DN erfarer, har transaksjonen en verdi på to milliarder kroner.

– Det er den største enkelttransaksjonen vi har gjort. Den blir ikke lett for oss å slå, sier administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm.

«I rette hender»

Bøyum sier at henvendelsene om å kjøpe opp det 70.000 kvadratmeter store senteret med med 1100 parkeringsplasser har rent inn så lenge familien bak eiendomskonsernet kan huske, men svaret har alltid vært nei.

– Vi kommenterer aldri pris, men vi solgte når vi fikk prisen vi ønsket. Vi er veldig stolte av hva vi har fått til med Alna senter, som har vært god verdiskaping for oss. Men vi er et utviklingsselskap som liker å gjøre større utviklingsprosjekter, primært byutvikling og særlig kontorsegmentet, sier Bøyum.

– Vi er sikre på at dette kommer til å seile godt videre med en så sterk handelsaktør som tar over. Vi ble gledelig overrasket over kjøperen, og nå vet vi at senteret er i rette hender, legger han til.

Alna senter omsetter for rundt to milliarder kroner i året og har omtrent fem millioner besøkende hvert år. Samlet er de årlige leieinntektene på 94 millioner kroner.

Blant kjedene som leier er Elkjøp, XXL, Skeidar og Norgesgruppen-eide Meny.

«Når 800.000 mennesker»

Johan Johannson og hans fire barn eier 74,4 prosent av Norgesgruppen, gjennom holdingselskapet Joh Johannson, der de fem arvingene sitter på 99,7 prosent av aksjene. Han ønsket ikke stille til intervju med DN, men sier i en melding at beliggenheten til kjøpesenteret er interessant med tanke på netthandel og hentingspunkter.

– Fra Alna senter når du 800.000 mennesker i 15 minutters radius med bil. Området står også overfor en enorm utvikling med blant annet 30-40.000 planlagte nye boliger i fem minutters kjøreavstand fra senteret, sier han.

Med seg på laget har Johannson gründer Lars Løseth til å forvalte senteret. Han har tidligere samarbeidet tett med Olav Thon og er tidligere medeier av Amfi-kjeden.

– Alna senter har en sjeldent sterk posisjon med en attraktiv beliggenhet, sterke leietagere og solid omsetning, sier han.

«Vil nok være mer aktive»

Pangea Property har vært rådgiver for salget. Administrerende direktør Bård Bjølgerud påpeker at det er den største enkelttransaksjonen av et næringsbygg i det norske markedet i år.

– Det er sjeldent at noe så stort kommer til salgs og svært mange var interessert, både fra Skandinavia og utlandet. Vi startet en målrettet prosess i mars, signerte eksklusivitet med beste budgiver i mai. Allerede nå i juni var Aspelin Ramm og kjøper helt i mål med endelig avtale. En ganske effektiv prosess i en relativt komplisert transaksjon. Konkurransen var stor og kjøperen fra Norge viste seg å være mest konkurransedyktig, sier Bjølgerud.

Aspelin Ramm-sjef Bøyum sier at de ikke har noen konkrete planer for pengene fra salget, men at det ligger i kortene at de kommer til øke utviklingsporteføljen. Aspelin Ramm har blant annet vært med å utvikle Tjuvholmen og Vulkan i Oslo, samt Union Brygge i Drammen.

– Vi vil nok være mer aktive fremover.

Satser med Røkke og Fredriksen

I midten av april omtalte DN også at Johannson-familien går sammen med Kjell Inge Røkke og skipsreder John Fredriksen om å utvikle boligeiendom i selskapet FP Bolig Holding as.

FP Bolig skal ifølge avtalen kjøpe tre store tomter på Fornebu fra Aker. Over en tiårsperiode skal FP Bolig etter planen utvikle cirka 80.000 kvadratmeter boligeiendom, tilsvarende rundt tusen leiligheter. To av prosjektene skal utvikles og eies sammen med Obos i en 50/50 joint venture, mens det tredje vil bli heleid av FP Bolig.

Aker og Joh Johannson skal eie 37,55 prosent hver av FP Eiendom, mens Geveran skal eie de gjenværende 24,9 prosentene.(Vilkår)