- Det ble en god igangsetting i november sammenlignet med november i fjor, mens salget fortsetter den negative utviklingen sammenliknet med fjoråret, administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Salget av nye boliger var 36 prosent lavere i årets november sammenliknet med samme måned i fjor.

Det viser ferske tall for salg og igangsetting av nye boliger lagt frem av Boligprodusentenes Forening torsdag.

Leilighetssalget stuper

Salget av leiligheter faller mest med 47 prosent, mens slaget av eneboliger og småhus ligger henholdsvis 24 prosent og 20 prosent lavere enn november 2016.

- Hittil i år ligger nyboligsalget 23 prosent lavere enn samme periode i fjor, sier Jæger.

I november i år ble det igangsatt 16 prosent flere boliger enn samme måned i fjor, men hittil i år ligger igangsettingen en prosent under fjoråret.

Igangsettingen av småhus ligger ligger 25 prosent over fjoråret, mens leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis tre prosent og 14 prosent under fjoråret.

Bekymret for salgsnedgangen

- Bransjen opplever nå en god byggeaktivitet med høy igangsetting etter et godt salg i 2016, sier Jæger.

- Vi er imidlertid bekymret for nedgangen i salget siden påsken i år. De siste 12 månedene er det solgt 28 419 boliger, og vi må tilbake til april 2015 for å finne tilsvarende nivå. Dårlig salg over lang tid vil etterhvert påvirke sysselsettingen i byggebransjen, som igjen vil få konsekvenser for veksten i norsk økonomi, sier Jæger.

Hittil i år ligger salget og igangsetting av fritidsboliger henholdsvis 2 prosent og 5 prosent over fjoråret. Ser vi på siste 12 måneder ligger salg og igangsetting henholdsvis 3 prosent og 13 prosent over.(Vilkår)