Denne villaen i Hundsundveien på Snarøya ble solgt for 28 millioner kroner, to millioner under prisantydningen, som var på 30 millioner kroner.

– Vi har vært litt uortodokse, ved at vi har ligget ute gjennom sommeren. Det har vært en grei prosess, med et bra salgsresultat, og både kjøper og selger er relativt fornøyde, sier megler Kim Gjelseth til DN.

– Skiller seg ut

Denne uken kom statistikken som viste at boligprisene på landsplan falt 1,2 prosent nominelt og 0,2 prosent sesongjustert fra juni til juli. I Oslo og Bærum var prisene mest ned, med en nedgang på 2,8 prosent fra måneden før, uten å korrigere for sesongvariasjoner.

Boligprisene på landsplan og i Oslo har nå falt tre måneder på rad, og årsveksten har falt til 4,8 prosent på landsplan.

Gjelseth mener denne typen eiendommer skiller seg litt fra resten av boligmarkedet.

– Det er et par elementer som har innvirkning. Anledningen og eiendommen er mye viktigere enn akkurat prisstatistikk for postnummeret, kommunen eller fylket. Det er lettere å snakke om kvadratmeterpris på en medium leilighet enn en slik eiendom. Da må man ta sjø, utsikt, båtplass, tomtestørrelse og hybel i betraktning, sier Gjelseth.

– Uavhengig av konjunkturer

Han tror ikke markedet for kostbare boliger kan sammenlignes med det generelle boligmarkedet.

– Salgsprosessene er nok uavhengige av konjunkturer. Når vi er borti slik prisklasser, møter man ofte selgere og kjøpere som blåser litt i statistikk. Ingen i disse prisklassene er jo heller tvunget til å selge, sier Gjelseth.

Han tror heller ikke innstramningen av bankenes utlånspraksis har noe å si for denne typen boliger.

– For det første kjøpes ikke dette som en sekundærbolig. For det andre må noen prosents avvik påregnes. I tillegg er det vel ikke sånn at folk går i banken for å låne 28 millioner kroner, sier Gjelseth.

Etter planen

En av Gjelseths kolleger, Jan Fredrik Bonde, var megler på salget av denne boligen, i Holgerlystveien på Bestum, som hadde en prisantydning på 37 millioner kroner. Boligen ble solgt for 35 millioner kroner – to millioner under prisantydning. 

– Det vil alltid være kvalifisert gjetning på hva markedet kan være villig til å betale. Spesielt på denne typen eiendommer sammenlignet med en toroms på Frogner med 50 stykker på markedet, sier Bonde.

Han er fornøyd med at prisantydningen var så nærme det prisen ble. 

– Alt har gått etter oppskriften. Det var en hyggelig og fin salgsprosess med et veldig fint objekt og en veldig flott eiendom. Det er en praktfull eiendom, skulle gjerne hatt den selv, sier Bonde. 

Markedet i den øvre prisklassen er annerledes enn normalmarkedet, ifølge Bonde, men han tror heller ikke nedgangen de siste månedene er noe annet enn sunt. 

Den siste av boligene, en villa på Ormøya, ble solgt for 30 millioner kroner, én million over prisantydningen.

Ormøybakken 6 gikk for 30 millioner kroner. 
Ormøybakken 6 gikk for 30 millioner kroner.  (Foto: Zovenfra)

– Både kjøper og selger er fornøyd med salget, pris og hvem som kjøpte er konfidensielt. Markedet er bedre nå enn før sommeren, flere beslutninger tas, noe som gir flere bud. Men det blir en spennende høst, skriver megler Kim Krabbe i Privatmegleren Panorama i en sms til DN.

 (Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: