Erland P. Bassøe (60) er født og oppvokst i offshore. Hans far, Petter Bassøe, startet skipsmeglerfirmaet P.F. Bassøe & Co i 1972, som nå er eid av meglerhuset Pareto. I dag er seriegründeren Erland Bassøe med og styrer Bassøe Offshore og en håndfull andre offshoreselskaper.

De siste årene har Bassøe Offshore gått med solide overskudd. Verre har det gått med Erland Bassøes investeringsselskap Bassøe Invest Holding.

I fjor gikk han 83 millioner kroner i minus etter at aksjene i det nederlandske selskapet LWO måtte skrives helt ned etter kontrakttrøbbel med bygging av en rigg ved en kinesisk verft.

Solgte luksusvilla for 51 mill.

Det er selskapets hittil største underskudd.

Siden Bassøe leverte inn fjorårets resultater har han vært aktiv i eiendomsmarkedet – på selgerfronten.

I helgen skrev DN om at Bassøe nettopp har solgt sin 428 kvadratmeter store Holmenkollen-villa til Petter Collier for 51 millioner kroner. Boligen har totalt ni rom fordelt over to etasjer, tre bad, et garasjeuthus, automatisk port og ligger svært godt skjermet til av urban vegetasjon. Flere mangemillionærer har funnet veien opp i det fasjonable nabolaget, deriblant investor Per Christian Opsahl og sjakkspiller Magnus Carlsen, som var en av Bassøes nærmeste naboer.

Riggmegleren kjøpte eiendommen i 1992, som han den gang ga 4,6 millioner kroner for.

I tillegg til luksusvillaen i Holmenkollen har Bassøe flere eiendommer på Tjøme, deriblant en 136 kvadratmeter luksushytte som ligger på en egen øy rett utenfor kongefamiliens private sommersted Mågerø. Denne har han forsøkt å selge i hele sommer, men uten hell. Nå har han tatt den av markedet.

Får ikke solgt skjærgårdshytte

Selv om Bassøes megler, Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord, opplevde høy etterspørsel etter fritidseiendommer ved sjøen i sommer, var det ingen som ville slå til på riggmeglerens Tjøme-hytte som lå ute for salg for 40 millioner kroner.

Bassøe sier til DN at det har vært masse interesse for hytta, og at han selger den fordi han nesten ikke er der.

– Det blir et dyrt sted å sitte å drikke vin. Jeg er 60 år gammel. Alle ungene mine er ute av redet. Jeg er keen på å gjøre andre ting, sier han.

Hytten har blant annet seks soverom og to bad. Båthuset på 46 kvadratmeter har blant annet innlagt wc, stue og kjøkken. Øya er på 25 mål og har to sandstrender.

Etter sommeren er annonsen tatt av Finn.no, noe som er vanlig for fritidsboliger i dette segmentet når det nærmer seg høst og kaldt vær. Eiendommen står fortsatt registrert på Bassøe.

I mai i år tok Pareto Bank pant i hytta på 20 millioner kroner.

Bassøe avviser at eiendomssalgene betyr at han har pengeproblemer.

– Du skriver hva du vil, men jeg tror ikke det er så veldig reelt for å si det mildt, sier Bassøe, som har en formue på 213 millioner kroner, ifølge ligningstall fra 2015. (Vilkår)

40 typer snø på lager
Stuntmann og effektmaker Pål Hverven mer enn doblet omsetningen på å levere snø og våpen til Nesbø-filmen «Snømannen».
02:05
Publisert: