45 nordmenn kjøpte for 15 år siden eksklusive leiligheter ved Kariri Beach Residence i Brasil av det norske selskapet Brazilian Realestate. Skjøte for leilighetene fikk nordmennene imidlertid aldri.

Fire år etter politianmeldte kjøperne, blant dem noen av Norges mest kjente volleyballspillere, de norske mennene bak Brazilian Realestate for bedrageri, økonomisk utroskap og underslag.

Tirsdag kom dommen i saken. Nå er utbyggerne, tømmermester og murer Morten Nedberg og rørleggermester Freddy Botner, dømt til tre års fengsel hver, og fradømt retten til å drive næringsvirksomhet for alltid.

I tillegg må de to betale til sammen 27,7 millioner kroner til kjøperne.

Advokat Morten Grønvigh er forsvarer for Freddy Botner. Han opplyser at saken vil bli anket.

– Både klient og begge forsvarerne er overrasket over rettens bevisvurdering spesielt, men også straffereaksjonen, sier Grønvigh.

Morten Nedbergs forsvarer Petar Sekulic sier at også hans klient vil vurdere anke.

– Klienten er skuffet over resultatet og vil gjennomgå dommen i detalj sammen med meg for å vurdere ankespørsmål

«Kreativitet»

Politiet tok utgangspunkt i fem års fengsel, men la ned påstand om tre års fengsel på grunn av den lange tiden etterforskning og saksbehandling har tatt.

Domstolen så ingen grunn til å legge straffen lavere enn politiet hadde bedt om.

«Det er straffeskjerpende at underslaget har et omfang på mer enn 48 millioner kroner som i all hovedsak må anses tapt. I tillegg til å ramme de fornærmede økonomisk har underslaget påført dem betydelige belastninger ved at de har stått i en uavklart og krevende situasjon når de har forsøkt å rydde opp i situasjonen med skjøtene i Brasil. Det er også straffeskjerpende at de straffbare handlingene utvilsomt krevde planlegging, kreativitet og en ikke ubetydelig gjennomføringsvilje», heter det i dommen.

Skulle stå trygt på klientkonto

De 45 fornærmede ble lokket med luksus i Brasil, idrettsanlegg og utsikt mot havet. Prosjektet lå ved kysten nordøst i Brasil, og kostet på den tiden i underkant av 48 millioner kroner. Så gikk årene, mens frustrasjonen hos investorene vokste.

Kjøperne kan i dag i praksis oppholde seg i leilighetene, men har ikke fått noe skjøte, og er dermed ikke de rettslige eierne av leilighetene. Et skjøte er et eiendomsdokument, som bekrefter at en eiendom er overført fra én eier til en annen.

Kjøperne har heller ikke klart å heve kjøpet eller få pengene tilbake, selv om de opprinnelig ble lovet at pengene skulle plasseres på en sperret klientkonto frem til leilighetene kunne overtas. Slik ble løftene beskrevet av selskapet: «Brazilian Realestate AS er en av svært få selskapet som sikrer at pengene dine er trygge helt frem til dagen du overtar din nye leiligheten. Pengene du betaler for leiligheten står på klientkonto hos advokat inntil hele anlegget er bygget», het det på selskapets nettsider.

I stedet ble pengene flyttet videre fra klientkonto til et brasiliansk selskap delvis eid av Nedberg og Botner. Senere ble store summer sendt til Paraguay, USA og Hongkong, angivelig for at en brasiliansk advokat skulle ordne skjøtene.

Disse pengestrømmene var blant årsakene til at Oslo tingretts dommer Lise Bogens Behrens konkluderte med at retten til å drive næringsvirksomhet måtte fratas de to nordmennene på heltid, «for å hindre at virksomhet i Norge igangsettes på et senere tidspunkt for å realisere økonomiske interesser i utlandet».

Begge de to utbyggerne Nedberg og Botner har selv tapt store penger på saken, og de to avviste i Oslo tingrett at de visste at pengeflyttingen var i strid med avtalen med kjøperne. De to mener de ble lurt av fagfolk de stolte på, og at pengene ble flyttet for å finansiere byggeprosjektet. Oslo tingrett mente imidlertid at de to «forsettlig og med vinnings hensikt» tok kontroll på pengene, at de finansierte et byggeprosjekt som ellers ville ha stoppet opp i strid med avtalen med kjøperne, og at det ikke forandret saken at de to ikke trodde at pengeflyttingen ville gi kjøperne et varig tap.

Volleyball-profiler

DN har omtalt Brasil-bråket i en rekke saker tidligere. Første gang DN skrev om luksusleilighetene var i forbindelse med volleyballelitens opprør mot utbyggerne i 2012.

Blant annet dem var de tidligere landslagsspillerne i sandvolleyball Jørre Kjemperud og Tarjei Skarlund.

Volleyballspillerne Tarjei Skarlund (tv) og Jørre Kjemperud var blant kjøperne i saken. Bildet er fra NM i sandvolleyball for herrer i 2006, der de to vant.
Volleyballspillerne Tarjei Skarlund (tv) og Jørre Kjemperud var blant kjøperne i saken. Bildet er fra NM i sandvolleyball for herrer i 2006, der de to vant. (Foto: Tor Erik Schrøder)

– Jeg er veldig glad for at tiltalen nå er på plass. De må i hvert fall bli stilt til ansvar for det som er blitt gjort, sa Skarlund da tiltalen ble kjent.

Allerede i 2012 var Kjemperud overbevist om at det hadde skjedd straffbare forhold.

– Det er helt forkastelig. Jeg må innrømme at jeg har hatt svært frustrerte stunder, sa Kjemperud da.

Volleyballtoppene Ingrid Tørlen (t.v.) og Nila Håkedal kjøpte også leiligheter i prosjektet. Her etter en kamp i 2008.
Volleyballtoppene Ingrid Tørlen (t.v.) og Nila Håkedal kjøpte også leiligheter i prosjektet. Her etter en kamp i 2008. (Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix)

Kjemperud og Skarlund var ikke de eneste volleyballprofilene som hadde investert i prosjektet. I 2012 ble det kjent at hele syv volleyballutøvere hadde kjøpt leiligheter, blant annet spillerne Nila Haakedal og Ingrid Tørlen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.