For knappe to uker siden skrev Dagens Næringsliv at Bjarne Rieber (82), tidligere eier av næringsmiddelkonsernet Rieber & Søn, legger ut det som trolig blir Bergens dyreste eiendom for salg.

– Bergensværet. Dette er en av grunnene til at jeg ønsker flytte, sa Rieber, som planlegger å flytte til London.

Sonderer

Nå melder Estate Vest at Rieber likevel ønsker å beholde en del av eiendommen. Saken er også omtalt av Bergensavisen mandag.

Deloitte Advokatfirma har bestilt forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for tre ulike gårds- og bruksnummer på eiendommen.

Der skriver advokatfirmaet at det er tinglyst heftelse på eiendommene om at nevnte eiendommer ikke kan overdras separat, ifølge Estate Vest.

Milliardær Bjarne Rieber selger sin enorme eiendom på Hordnes, Bergen, knappe ti minutter fra Bergen Lufthavn. Nå vil han beholde en mindre del, med strandlinje og byggetillatelse.
Milliardær Bjarne Rieber selger sin enorme eiendom på Hordnes, Bergen, knappe ti minutter fra Bergen Lufthavn. Nå vil han beholde en mindre del, med strandlinje og byggetillatelse. (Foto: Fartein Rudjord)

«Hjemmelshaver ønsker kommunens samtykke til å slette heftelsen, og det oppfattes i den forbindelse som nødvendig å belyse at hver av de tre matriklene oppfyller krav til å være selvstendige eiendommer. I tillegg kreves dispensasjon vedrørende LNF (Landbruks-, natur- og friluftsområder, red.anm.) og funksjonell strandsone», skriver Deloitte i henvendelsen til PBE.

Ønsker beholde

Før søknaden sendes, ønsker advokatfirmaet å drøfte forholdet med kommunen. Dersom klausulen slettes, er det ønskelig å sammenføye de tre matriklene med henblikk på salg, fremgår det.

«Hjemmelshaver ønsker imidlertid å beholde eiendommen gnr. 98 bnr. 175», heter det i henvendelsen til PBE, ifølge Estate Vest.

Ifølge Seeiendom.no har den sistnevnte eiendommen et areal på 5,5 mål. Det foreligger dessuten en rett til å oppføre helårs- eller fritidseiendom på tomten. Kartet viser at den nevnte tomten også har strandlinje, ifølge Estate Vest.

Fire blad Rieber samlet i 2012, da familien solgte Rieber & Søn til Orkla for 4,7 milliarder kroner kontant. Fra venstre, Bjarne Rieber, sønnen Fritz, datteren Marianne, og Tord Rieber.
Fire blad Rieber samlet i 2012, da familien solgte Rieber & Søn til Orkla for 4,7 milliarder kroner kontant. Fra venstre, Bjarne Rieber, sønnen Fritz, datteren Marianne, og Tord Rieber. (Foto: Eivind Senneset)

Potensiell rekord

Foruten hovedbygning og et stort hageanlegg, består Riebers eiendom i Hordnesvegen 278 av et stort innendørs basseng, badstue, gartneri, vinkjeller, portnerbolig, egen havn, rorbuer og en båtheis.

Det er imidlertid hagen som står den tidligere Toro-eieren nærmest.

– Det er hagen som gjør dette stedet spesielt. Vi har rundt 4500 ulike planter her fra alle verdenshjørner, sa Rieber til DN nylig.

Den byggtekniske vurderingen av byggene på eiendommen ga en takst på rundt 32 millioner kroner. Men dette beløpet tar ikke hensyn til verdien av den store tomten.

Popstjernen Kyrre Gørvell-Dahll, kjent som Kygo, står bak det dyreste boligkjøpet i Bergen hittil, Hopsnesvegen 120.
Popstjernen Kyrre Gørvell-Dahll, kjent som Kygo, står bak det dyreste boligkjøpet i Bergen hittil, Hopsnesvegen 120. (Foto: Willy Haraldsen)

Riebers 60 mål store eiendom har dermed potensial til overgå musikkartisten Kygos ferske prisrekord på Vestlandet.

Kygo la tidligere i høst 41 millioner kroner på bordet for et herskapshus med 15,5 mål strandeiendom på Hopsneset, Bergen. Eiendommen ligger 300 meter fra der artisten vokste opp, og i direkte luftlinje fra Kygos eksisterende bolig på Kråkenes, som han kjøpte i 2016 av pumpearving og investor Frederik W. Mohn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.