Saken oppdateres.

På landsbasis er det siden midten av august solgt 3.213 nye boliger. Dette er 21 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 14 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert fredag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Nyboligsalget i høst har vært sterkt, og vi må tilbake til 2016 for å finne et høyere salg, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten.

Raskest salg på Østlandet

Salget siden august utgjør 18 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er fire prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode og tre prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor.

Salgstakten er høyest på Østlandet med 20 prosent. Deretter følger Vestlandet med 17 prosent, Sørlandet og Midt-Norge med 15 prosent og Nord-Norge med 14 prosent.

Siden sist telling har 2.581 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 3.213 boliger. Dermed har antall usolgte boliger falt, til 15.002.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 57.400 kroner per kvadratmeter. Det er to prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.700 kroner. Sørlandet ligger lavest med 47.500 kroner.

24 prosent flere salg på Østlandet

Siden midten av august er det solgt 1.604 nye boliger på Østlandet. Dette er 24 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, og om lag likt som samme periode i fjor.

Nyboligsalget den siste tomånedersperioden på Østlandet er dermed om lag på nivå med samme periode de foregående to årene.

Salget på Østlandet siden august utgjør altså 20 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er fire prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, og tre prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor.

Det sterkeste salget finner vi i Oslo med 34 prosent. Det svakeste salget finner vi i Vestfold med 12 prosent, ifølge rapporten.

Siden sist telling har 1.050 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Samlet er det solgt 1.604 boliger. Dermed har antall usolgte nyboliger på Østlandet falt fra 6.881 i forrige rapport til 6.337 i den siste rapporten.

Antallet usolgte nyboliger i Oslo falt fra 1039 til 889 i samme periode. Utbudet av nyboliger i Oslo har krympet jevnt og trutt de siste to årene. I oktober 2018 var det 1988 usolgte nyboliger i Oslo.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 64.700 kroner per kvadratmeter. Det er én prosent høyere enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 88.300 kroner. Øvre Romerike ligger lavest med 48.100 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.