Både salgs- og igangsettingsaktiviteten i tredje kvartal viser tegn til at markedet går i positiv retning etter en meget svak start på året, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

- Salgsaktiviteten i tredje kvartal kan i et historisk perpektiv karakteriseres å ligge på et helt gjennomsnittlig nivå, og har en oppgang på fem prosent fra tilsvarende kvartal i fjor, sier Jæger.

Salget i september i år er opp fire prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Det viser Boligprodusentenes forenings rapport for salg og igangsetting av nye boliger.

- Mer penger inn i markedet

- Det virker som vi har fått mer penger inn i markedet fra bankene, som etter hvert har fått fylt sitt egenkapitalbehov, sier Jæger.

Han tar likevel høyde for at spesielt gode enkeltprosjekter kan ha betydelige utslag i en kvartalsstatistikk, og mener man ennå ikke kan fastlå at dette er en positiv trend som vil fortsette.

Samlet salg i perioden januar til september i år ligger 13 prosent bak tilsvarende periode ifjor.

- En positiv utvikling

- Igangsettingen i september var to prosent lavere enn tilsvarende måned i fjor, men september i fjor var likevel den siste sterke måneden det året før fallet satte inn, sier Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentenes forening.

Etter ni måneder i år er det igangsatt 12 prosent færre boliger enn i samme periode i fjor.

- Grunnet et dårlig første halvår ligger vi fortsatt bak fjoråret, men det er en positiv utvikling, så både salg og igangsetting i 2014 ender trolig rundt samme nivå som 2013, sier Birkeland.

I år ligger det an til 25.000-26.000 igangsatte boliger, ifølge Jæger.

Ifølge Prognosesenteret bør det bygges 37.000 boliger årlig for å møte behovet.

- Leilighetsprosjektene har til en viss grad kommet tilbake. Selv om vi fortsatt har færre leilighetsprosjekter enn i fjor, skrumper den negative differansen både på salg og igangsetting, sier Birkeland.

Og han mener det er avgjørende at bygges flere leiligheter.

- For å fylle boligbehovet må vi ha et langt høyere volum av leiligheter, sier Birkeland.

Les også:
- Mange har ventet på denne indrefileten ytterst mot vest  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.