– Prisstigningen har vært enorm. Den skaper et boligmarked som preges av frykt for å ikke komme inn, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren. 

Meglerne venter knallsterke priser når Eiendom Norge mandag legger frem den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for november. 

– Jeg tror vi vil se en sesongjustert prisstigning på 23–24 prosent i Oslo så langt i år. Det er tegn på et veldig usunt marked, og er en situasjon som ikke kan vare lenge, sier Meier. 

Tror det blir en hektisk boligstart i 2017

Meier forteller at kjeden har solgt 20 prosent flere boliger i november i år sammenlignet med i fjor.

Ifølge DNs boligpanel vil boligprisene i de store byene – med Oslo på topp – stige med mellom åtte og 15 prosent neste år.

Meier sier det er svært mange om beinet i Oslo, og er engstelig for prisutviklingen i Stor-Oslo. 

– Vi legger bak oss nok en måned med stort sprik mellom tilbud og etterspørsel, hvor boliger fremdeles blir forsøkt kuppet og budrundene og prisene blir dratt oppover. Jeg er redd for at vi vil se det samme i 2017, sier Meier, som tror den sesongjusterte prisstigningen for november vil ligge tett opp under to prosent. 

Det siste året har boligprisene steget med 21,7 prosent i Oslo, viser Eiendom Norges statistikk fra oktober. 

– Mange av boligene som har kommet inn i november legges først ut for salg over nyttår. Dette vitner om at det vil bli en hektisk start på boligåret i 2017, sier Meier.

– Trykket er fortsatt like stort

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom tror prisveksten for november vil ligge på én prosent i Oslo. Han deler Meiers syn på boligmarkedet i hovedstaden. 

– Det er den samme tendensen som vi har sett gjennom hele høsten. Trykket er fortsatt like stort. Det er ikke balanse mellom utbud og antall kjøpere, og vi ser at det er mange interessenter og mange på visning, sier Halvorsen. 

Han forventer at tendensen med for få boliger i Oslo vil fortsette inn i 2017, og at prisene vil fortsette å stige. 

– Boligprisveksten vil bli lavere, men vi får en sterk prisvekst også neste år, sier Halvorsen, som tror at boligprisene vil stige med 12 prosent i Oslo i 2017. 

Også Eie Eiendomsmegling venter i DNB Eiendom og Privatmegleren prisvekst.

– Vi tror på en sesongjustert prisutvikling opp imot 1,5 prosent i november i Oslo, og 0,3-0,4 prosent på landsbasis. Det er to hoveddrivere etter mitt syn, og det er rentepolitikk og arbeidsledighet. Hvis begge disse faktorene holder seg på et stabilt nivå kan vi forvente en boligprisvekst som vi har hatt nå, sier administrerende direktør Hedda Karoline Ulvness i Eie Eiendomsmegling. 

Alle meglertoppene Dagens Næringsliv har vært i kontakt med opplyser at omsetningen på bolig – hvor lang tid det i snitt tar å selge en bolig – har vært på 13 dager i Oslo i november.

Friskmelder Rogaland

På landsbasis forventer meglerne en svakt positiv utvikling i prisveksten. 

 – Landet sett under ett med unntak av Oslo forventer vi vil ha en stabil og sunn utvikling hva gjelder både volum og pris med tanke på 2017. Det er god aktivitet og et sunt marked med mange på visning og gode budrunder hvor kundene har sunn egenkapital, sier Meier i Privatmegleren. 

I Rogaland har markedet endelig kommet seg på benene igjen, ifølge Meier og Halvorsen. 

–  Det er igjen likviditet i markedet der, og omløpshastigheten er i dramatisk fall. Jeg tror ikke det er lenge til vi vil se prisstigning her igjen. Vi kan nå si med sikkerhet at markedet i Rogaland er helt friskmeldt, sier Meier. 

Boligprisstatistikken fra oktober viste at prisene på bolig i Stavanger hadde en nedgang på 3,9 prosent det siste året. 

Halvorsen i DNB Eiendom sier det fortsatt har vært en liten nedgang i prisveksten i Stavanger i november, men at kjøperne endelig kommer på banen i oljebyen. 

– Stavanger har vært igjennom den verste nedgangen. Det vi har sett de siste tre månedene er veldig positivt. Omsetningshastigheten har gått drastisk ned og det ligger an til at det vil selges flere boliger enn det legges ut, sier Halvorsen. 

 – Boligmarkedet har utviklet seg sterkere i 2016 enn noen spådde. Derfor blir det spennende å se hvordan boligmarkedet utviklet seg i november, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.