I det romslige, juleklare rekkehuset på Jessheim løper Kaya (1) rundt i stua og viser frem alle lekene sine. 

– Jessheim er helt suverent for småbarnsfamilier, sier Thomas og Hege Weberg Tangen. 

I 2012 flyttet de fra Oslo til Jessheim.

Ekteparet kjøpte det sentrumsnære huset for 4,5 millioner kroner. For et par måneder siden fikk de en meglervurdering av boligen. Siden de kjøpte i 2012 har de hatt en prisvekst på omtrent 20 prosent på det 72 kvadratmeter store rekkehuset. 

Paret har imidlertid ingen planer om å flytte fra Romeriksbyen, og er veldig fornøyd med at de valgte å bosette seg i utkanten av Oslo. 

– Jessheim er et sted med mye utvikling. Det er god infrastruktur, god utbygging, skog og mark, og gode investeringsmuligheter, sier Thomas Weberg Tangen. 

Veldig stor vekst

På Jessheim har boligprisene steget med 42 prosent de siste fem årene, ifølge tall fra Eiendomsmegler 1. Bare fra i fjor har prisene steget med 11 prosent.

Nå forventer meglerkjeden nok et år med prisvekst. 

I DNs ferske prognose for boligprisene forventer Eiendomsmegler 1 en prisvekst på fem prosent i Øvre Romerike, der Jessheim står for mesteparten av prisveksten. 

DNB Eiendom er mer optimistiske og spår en prisvekst på åtte prosent i regionen. 

Østlandsområdet har opplevd en kraftig boligprisvekst med Oslo i spissen med en prisstigning på 22 prosent.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom tror den høye boligprisveksten Oslo har sett gjennom 2016 vil fortsette i 2017 og peker på Jessheim som et av områdene som vil merke ringvirkningene av prisveksten i hovedstaden. 

– Det skjer en betydelig urbanisering inn mot Oslo og randsonene rundt Oslo. Lillestrøm og Jessheim er områder som vil bli populære. Det er vi helt sikre på. Det vil foregå en voldsom byutvikling i begge de to områdene, sier Halvorsen.

Påvirker prisene i tettstedene også

Avdelingsleder Ann Kristin Hoseth i Eiendomsmegler 1 Jessheim jobber som megler i byen og merker at området har hatt en voldsom utvikling. 

– Ting har utviklet seg veldig siden Gardermoen ble hovedflyplass. Samtidig har mange store aktører etablert seg i området. Når det blir masse arbeidsplasser, kommer det også masse folk, sier Hoseth. 

Hun tror de høye prisene i Oslo driver mange ut mot traktene rundt Oslo-beltet og at det ikke bare er Jessheim som tjener på boligmarkedet i hovedstaden. 

– Vi merker godt at det påvirker prisene utenfor Jessheim også, sier Hoseth, og peker på Råholt som et av tettstedene som opplever stor tilflytting.

Så langt i år er det gitt igangsettingstillatelser for 654 nye boenheter i Jessheim, ifølge Helge Mosand Haakonsen i Ullensaker kommune, som forteller at det er mange store leilighetsprosjekter på gang i Jessheim.

Meglerne DN har vært i kontakt med er enige om at lavere kvadratmeterpris, gode kollektivtilbud og sentrumsnærhet er det som gjør byene rundt Oslo til attraktive områder. 

«Selv Tønsberg merker tilflytting fra Oslo»

Terje Halvorsen i DNB Eiendom mener byer som Drammen, Lillestrøm, Ski og Moss vil bli mer og mer populært fremover. Også Tønsberg vil merke tilflytting som følge av de høye prisene i Oslo, tror eiendomsmeglertoppen. 

På Jessheim er familien Weberg Tangen klar på at byen er et godt valg for fremtiden og et godt sted for barna og vokse opp. 

– Jeg tenker at ikke nok folk har forstått at Jessheim kommer til å ta over for Lillestrøm som sentrum på Romerike, sier Thomas Weberg Tangen, som tror Lillestrøm vil bli en del av Stor-Oslo etter hvert. 

Drammen på topp

Begge meglerkjedene spår at Drammen vil oppleve størst prisvekst det neste året. Eiendomsmegler 1 er mest optimistisk i sin prognose med 12 prosent prisvekst, mens DNB Eiendom tror Buskerud-byen vil få en prisvekst på 10 prosent. 

Rogalandsområdet vil ifølge prognosene ta seg litt opp fra et år med få kjøpere og mange ledige boliger. DNB Eiendom forventer nullvekst i 2017 i Stavanger, som er en vesentlig bedring fra i år hvor prisveksten var på -3,8 prosent. 

I Trondheim forventer begge meglerkjedene en prisvekst på syv prosent. Ifølge Halvorsen i DNB Eiendom begynner Trondheim å få tendenser til en Oslo-situasjon. 

– Trondheim er inne i en fase hvor det blir bygget for lite nytt. Det driver opp prisene. Det er litt sånn mini-Oslo, sier Halvorsen. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.