Boligprisene her i landet falt i oktober, en måned som normalt er blant de svakere prismessig. Nominelt falt prisene med 0,1 prosent, mens de korrigert for sesongvariasjoner var uendret, ifølge Eiendom Norge.

I hovedstaden derimot pekte pilene stikk motsatt vei med en oppgang på 0,1 prosent. Prisene i Oslo er nå fem prosent høyere enn for ett år siden, men ekspertene tror de skal ned fremover. Cathrine Paus (30) som er på boligjakt tror variasjonene i all hovedsak er naturlige.

Skal ikke spekulere

– Jeg tenker litt på det. Alle ønsker jo å få god gevinst, sier Paus. Sammen med venninnen er hun på visning i en toroms leilighet på St. Hanshaugen i Oslo. Oslo var også den byen der det gikk raskest å selge bolig i oktober med en gjennomsnittlig salgstid på 25 dager, mot 43 dager på landsbasis.

Paus håper at leiligheten skal stige i verdi, men sier hun er på jakt etter et hjem, og skal ikke kjøpe for å spekulere i boligmarkedet. Hun har ikke vært på jakt etter bolig så lenge, men har vært på visning de siste to helgene.

– Jeg tenker allerede nå å by på noe. Markedet endrer seg hele tiden, men jeg har fått høre fra eiendomsmeglere at det er god tid å kjøpe nå, sier Paus.

Ikke bekymret for renten

På samme visning er også Yan Friis (66) som er leter etter leilighet til datteren.

– Spådommer har slått både den ene og den andre veien før, og jeg har ikke sett noen tegn på at det ikke lønner seg å kjøpe. Sånn som forholdene er nå, kan man slippe ganske billig unna, sier han.

Yan Friis leter etter leilighet til datteren og er på visning hos Kjetil Nilssen i Nordvik Eiendomsmegling,
Yan Friis leter etter leilighet til datteren og er på visning hos Kjetil Nilssen i Nordvik Eiendomsmegling, (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Slik det er nå må datteren betale 7500 kroner i måneden for å leie en leilighet.

– Det er ikke noen investering å betale i andres lomme, og når leien er så høy som 7500, så har du jo nesten et lån. Da er det bedre å betale på eget boliglån, sier Friis.

Rekordhøy aktivitet

I oktober ble det solgt seks prosent flere boliger enn tilsvarende måned i fjor. Det er flere enn det ble solgt samme måned i rekordåret 2015, ifølge Eiendom Norge

– Samtidig som det selges et rekordhøyt antall boliger, så legges det også ut markant flere boliger for salg enn det som er normalt på denne tiden av året. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne en oktober måned med et høyere antall nye boliger på markedet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

I oktober ble det lagt ut ti prosent flere boliger enn samme måned i fjor. Dermed har boligkjøperne mye å velge i. Nordea har nå stor pågang av kunder som ønsker å skaffe seg finansieringsbevis, og kundene lar seg ikke skremme av utsiktene til renteøkning.

– I løpet av oktober utstedte vi flere finansieringsbevis enn hva som er vanlig for denne tiden av året, sier John Sætre som er leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Prisutviklingen er likevel mer avdempet enn hva Nordea har sett tidligere i år, og banken tror det også vil være utviklingen fremover.

Tror prisene skal falle

Ekspertene tror fortsatt at prisene skal falle fremover til tross for at pilene i Oslo pekte opp i oktober ettersom det er ventet høy ferdigstillelse av nye boliger.

– Vi tror fortsatt at tilbudsøkningen vil bli litt større enn etterspørselssiden klarer å henge med på, så vi tror prisene vil falle ut året, og at begynnelsen på 2019 vil bli litt svakere enn normalt for starten på året, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Hun viser til at det er lagt ut ti prosent flere boliger for salg i oktober enn samme måned i fjor, mens det bare ble solgt seks prosent flere.

– Dette er også en indikasjon på at prisene skal ned fremover, sier Macic.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken viser til at boligprisene i Oslo normalt stiger i oktober, men at de falt med 0,1 prosent sesongjustert. Også nominelt steg de mindre enn normalt.

– Ergo, prisene steg noe mindre enn normalt, sier Hov.

Han tror ikke prisnedgangen blir langvarig, men tror lavere byggeaktivitet fremover vil veie opp for høy ferdigstillelse av boliger. «Vi tror etterspørselen vil absorbere det økte tilbudet de neste årene. Vi opprettholder vårt syn om en moderat positiv prisutvikling de neste årene» skriver han i bankens oppdatering etter mandagens boligprisstatistikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Nå kan det hende du slipper vanvittige budrunder
01:13
Publisert: