Boligprisene i landet falt med 1,2 prosent nominelt i juli. Størst var prisfallet i Oslo, der boligprisene falt 2,8 prosent i juli. 

– Det er få tegn til at korreksjonen i boligprisene i Oslo er over, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en oppdatering. 

Utbudet av boliger i Oslo har økt kraftig sammenlignet med i fjor. Ved utgangen av juli lå det 2708 boliger til salgs i Oslo på Finn.no. På samme tid i fjor var antallet 819. 

– Antallet boliger til salgs er på høye nivåer, som indikerer et kjøpers marked, skriver Bernhardsen.

Største tilbud siden 2007 

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener det store tilbudet på denne tiden av året er unormalt. 

– Tilbudet er normalt på sitt minimale i de første dagene av august, men i år ser det ut til at tilbudet er stort og økende dag for dag. I hvert fall hvis antall annonser på Finn.no er tilbudssidens sannhetsvitne, skriver sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika i en oppdatering. 

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge peker på at tilbudssiden er økende i store deler av landet. 

– Det har ikke blitt lagt ut flere boliger til salgs i Norge siden 2007. Det store utbudet av boliger gjenspeiles i en mer moderat prisutvikling som er tydelig over hele landet. Dette venter vi kommer til å prege markedet også i månedene som kommer, sier Dreyer.

Svakere enn Norges Banks anslag 

Bernhardsen i Nordea frykter ikke at utviklingen i Oslo vil spre seg og føre til et bredt basert krasj i boligmarkedet. Dette fordi prisene i områder utenfor Oslo kun er moderat svekket og de fundamentale forholdene er solide. Han trekker frem at vi har lave renter, fallende ledighet og økende sysselsetting. 

Analytikeren peker på at boligprisene nå har utviklet seg svakere enn anslagene til Norges Bank, som er en vekst på 0,1 prosent månedlig. 

– Men så lenge nedturen hovedsakelig er et Oslo-fenomen tror vi påvirkningen på pengepolitikken blir begrenset, understreker Bernhardsen. 

Tror korreksjonen er midlertidig 

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser også til at det er Oslo som igjen skiller seg ut i statistikken. Han prisfallet på landsbasis er normalt for en julimåned, mens nedgangen i hovedstaden var sterkere enn det som er vanlig. 

– Det er stort sett god balanse mellom tilbud og etterspørsel på landsbasis, mens Oslo er preget av en sterkere tilbudssiden og endring til kjøpers marked, sier Geving. 

Ifølge Eiendom Norge går boliger i Oslo nå i gjennomsnitt 0,5 prosent under prisantydning, mot i gjennomsnitt 0,4 prosent over gjennomsnitt i juni. I januar gikk Oslo-boligene 9,1 prosent over prisantydning.

– Denne sommeren har mange selgere nedjustert sin prisforventninger og imøtekommet kjøperne. Priskorreksjonen synes noe sterkere enn de underliggende forholdene tilsier, og kan tilskrives usikkerhet i markedet med en overreaksjon på utlånsforskriften, sier Geving. 

Han trekker samtidig frem at de fundamentale forholdene i markedet tilsier at priskorreksjonen er midlertidig. 

– Vi forventer at de markedene som har falt mest. vil stabiliseres utover høsten, sier Geving. (Vilkår)

– 60 prosent flere boliger solgt i Oslo i juli i år enn i fjor
Boligprisene i Norge falt 1,2 prosent i juli. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge. Den svakeste prisutviklingen i forrige måned hadde Oslo og Bærum.
02:18
Publisert: