Finansminister Siv Jensen har sagt hun vil jakte på investorene i boligmarkedet. Jaktsesongen startet onsdag: I den nye boliglånsforskriften foreslår hun særregler for boligmarkedet i hovedstaden, der prisene har skutt i været.

De som skal kjøpe sekundærboliger (bolig nummer to eller mer) i Oslo, må legge 40 prosent egenkapital på bordet. Ikke 15 prosent som i dag.Bankene som gir lån til kjøp av bolig i Oslo får kun gi åtte prosent av nye lån eller ti millioner kroner utover kravene hvert kvartal. Ikke ti prosent av nye utlån som i dag. 

– Dette gjør vi først og fremst fordi utviklingen i boligmarkedet i Oslo har gått mye brattere og raskere enn i resten av landet. Det har vært vekst i resten av landet også, men veksten er mye høyere i Oslo, sier Jensen. 

Hun er klar over at det kan være kontroversielt å ha egne, strengere regler for Oslo.

– Dette er en midlertidig forskrift frem til sommeren 2018. Det er rom for å gjøre endringer hvis noe endrer seg. Forskriften er ikke hugget i stein, sier Jensen.

Vil ikke jakte på investorene

Den kraftige økningen av egenkapitalkravet fra 15 til 40 prosent på sekundærboliger (bolig nummer to, tre osv.) vil bidra til at det blir lettere for dem som skal inn i boligmarkedet for første gang, ifølge Jensen. 

– Det er en ærlig sak å investere i bolig nummer to, tre og fire hvis man har kapital til det, men det bidrar til høyere press i budrundene og spekulasjon. Det gjør det mer krevende for dem som skal kjøpe bolig rett og slett, sier Jensen. 

Hun understreker at hun ikke jakter på investorene i boligmarkedet- som for eksempel foreldre som vil hjelpe barna med bolig. 

– Jeg jakter ikke på noen, men er opptatt av to ting: Det ene er å ikke gjøre det vanskeligere for folk som ønsker seg bolig å få det til. Det andre er en uro for gjeldsoppbyggingen hos husholdningene. Den er ekstremt sårbar for renteøkning eller boligprisfall, sier Jensen. 

Ikke over femganger'n

Regjeringen innfører – for hele landet- en ny bestemmelse om at kundens samlede gjeld ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt. All gjeld skal telles med, understrekes det i forskriften.

– Det at vi stiller som krav at man ikke låner mer enn fem ganger bruttoinntekt, det tror jeg de fleste vil se som et rimelig krav. Det er nå engang slik at noe du låner skal betales tilbake, sier Jensen.

Dumt å ikke betale avdrag

Fra nyttår skal det ikke være mulig å få avdragsfrihet dersom du har over 60 prosent pant i boligen. I dag er grensen 70 prosent.

– Det er fornuftig i en tid hvor rente er så lav. Noe av det lureste vi gjør er å betale ned på boliglånet vårt. Det er fristende å ha avdragsfrihet når rente er høy, men dumt når renten er lav, sier Jensen. 

«Har ikke oversett Finanstilsynet»

Det har gått rundt tre måneder siden Finanstilsynet kom med sitt forslag til en strengere boliglånsforskrift. Jensen sier hun har brukt mye av tiden på å høre hva aktørene i markedet synes er viktig.

– Det har vært en grundig prosess. Jeg har brukt mye tid på høringsrunden. Det var mye motstand mot tilsynets forslag om å fjerne fleksibiliteten for bankene. Det var også uaktuelt for meg å fjerne den. Dette er ut fra en erkjennelse om at det er dypt urimelig hvis vi som er i boligmarkedet, skal trekke opp stigen etter oss for nye som vil inn. Fleksibiliteten videreføres i resten av landet, men strammes noe inn i Oslo, sier finansministeren. 

– Det betyr at du har hørt mer på aktørene i markedet enn din egen fagetat, Finanstilsynet?

– Det er ikke sånn at jeg har oversett Finanstilsynet. De har en viktig oppgave med å bidra til finansiell stabilitet de også. Noen av rådene er fulgt, men for meg var det uaktuelt å fjerne fleksibiliteten til bankene. Det ville vært for drastisk, sier Jensen. 

Den nye forskriften vil gjelde fra 1. januar 2017, og vil gjelde bare nye lån med pant i bolig.

Eksisterende boliglån reguleres ikke og kan flyttes mellom banker som før.

Den nye forskriften er midlertidig og gjelder frem til 30. juni 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Telenor bekrefter konfliktene på kryptisk vis
Eva Grinde kommenterer etter Telenor sin pressekonferanse om konfilktene og veien fremover.
02:10
Publisert: