Siden midten av august er det solgt 373 nye boliger i Oslo. Dette er 15 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, og 107 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

- Vi ser jo en klar oppgang fra i fjor for salg av nye boliger i Oslo, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Han mener det snarere skyldes et svakt salg på denne tiden i fjor, enn at markedet er spesielt bra i år.

- Nå ligger salget på et ganske normalt nivå, sier Benedictow.

Venter en utflating

Benedictow venter at en høy beholdning av usolgte boliger samt økte renter vil ha en dempende effekt på prisutviklingen i nyboligmarkedet. Nå er det 1856 usolgte boliger i Oslo i forhold til 1889 i august.

- Tallene våre viser at det kommer en del nye ferdigstillelser nå i høst og inn i neste år, før det vil roe seg i 2020 og vi får en normalisering, sier Benedictow.

Sjeføkonomen venter at ferdigstillelser av nye boliger i Oslo kommer falle litt lenger frem i tid.

- Vi har ikke sett at prisene faller i våre tall, og vi har få eksempler på at prisene er satt ned hittil. Prisene har heller steget, men de vil nok flate ut med det tilbudsbildet som det ligger an til nå, sier Benedictow.

Salget av nye boliger er bare en liten del av det totale boligmarkedet i Oslo. Benedictow mener at bruktboligprisene vil øke på lengre sikt, noe som igjen vil påvirke prisene på nye boliger.

- Bruktboligprisene har stagnert, de steg først ganske kraftig før de falt bratt nedover i 2017. Etter er en korreksjon oppover tidligere i år har prisene flatet ut, og vi forventer at de vil falle svakt utover høsten før det vil gå forsiktig oppover igjen. Dette kommer til å dempe prisveksten også i nymarkedet, sier han.

Siste bruktboligrapport fra Eiendom Norge viser at bruktboligprisene på landsplan nå er 2,7 prosent høyere enn for ett år siden. Samme rapport viser at Oslo-prisene er 4,1 prosent høyere enn for ett år siden. Men fortsatt er de 6,3 prosent lavere enn forrige pristopp fra februar 2017.

1524 boliger på Østlandet

På Østlandet er det solgt 1524 boliger siden august. Dette er 21 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, og 22 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Salget på Østlandet siden august utgjør 20 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 22 prosentpoeng høyere enn i forrige tomånedersperiode, og 13 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor. Det sterkeste salget finner vi i Asker og Bærum med en salgstakt på 28 prosent. Svakest er Oppland med 12 prosent.

Dyrest på Oslo vest

Det er nå 6200 usolgte boliger på Østlandet, mot 6589 i august. Forskjellen fremkommer ved at 1135 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1524 er blitt solgt.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 61.000 kroner per kvadratmeter. Det er seks prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 95.100 kroner. Hedmark ligger lavest med 42.800 kroner.

Nedgang på Vestlandet

På landsplan er det de siste to månedene blitt solgt 2776 nye boliger. Det er 24 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 13 prosent flere enn samme periode i fjor. Oppgangen har vært størst på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge. På Vestlandet har det derimot vært en liten nedgang fra i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.