Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for mai 2021. Salget av nye boliger i mai var 41 prosent over samme måned i fjor, mens salget hittil i år er 50 prosent over salget i samme periode i 2020.

– Salgstallene for mai indikerer et oppdemmet behov for kjøp av ny bolig. Igangsettingen henger etter, og møter store utfordringer på grunn av senvirkninger av pandemitiltakene, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Salget av leiligheter, småhus og eneboliger er henholdsvis 48 prosent, 63 prosent og 46 prosent over samme periode i fjor.

På tolvmånedersbasis er salget 25 prosent over forrige tolvmånedersperiode. Eneboliger er 32 prosent over, småhus 21 prosent over og leiligheter 23 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Oppgang i salg av fritidsboliger

Igangsettingen av nye boliger i mai var 23 prosent over mai 2020. Igangsettingen hittil i år er 23 prosent over igangsettingen i samme periode i 2020. Leiligheter er 21 prosent over, småhus 48 prosent over og eneboliger 30 prosent over samme periode i 2020.

Salget av nye fritidsboliger hittil i år er også svært godt og ligger 155 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i pressemeldingen. Igangsettingen av nye fritidsboliger hittil i år er 42 prosent over samme periode i 2020. På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 117 prosent over forrige tolvmånedersperiode, og igangsettingen 20 prosent over.

– Norske byggeplasser har produsert under vanskelige betingelser under hele pandemien, men nå rammes boligproduksjonen samtidig av flere senvirkninger, sier Per Jæger.

Pandemien har ført til redusert tilgang til byggevarer. Mangel på viktige byggevarer kan i verste fall stoppe driften av byggeplasser med påfølgende permitteringer, opplyses det i pressemeldingen. Samtidig har man sett en kraftig prisvekst på byggevarer.

– Vi ser at etterspørselen etter byggevarer nå er større enn tilgangen, og at vareprisene stiger uvanlig mye. Dette kan minne om dyrtid, sier Jæger.

Solid oppgang

De fire første månedene av året har hatt en solid oppgang sammenlignet med fjoråret. Salget av nye boliger i januar i år var 27 prosent høyere enn fjoråret, i februar var salgstallet 21 prosent høyere. I mars var nyboligsalget opp hele 86 prosent og i april var det 111 prosent opp.

Igangsettingen de to første månedene av året var derimot på historisk lave nivåer, men dette tok seg opp i mars og april. Da var igangsetting av nye boliger 63 prosent over mars 2020. Igangsettingen av nye boliger i april var 82 prosent over april 2020.

Boligsalget i første kvartal i 2020 var sterkt preget av den første nedstengningen. Salget av nye boliger i 2020 var totalt sett lavt og på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.