Tomannsboligen i Eiksmarka øst i Bærum ble lagt ut for 6,8 millioner kroner, men da budrunden var over hadde prisen steget til nesten ti millioner kroner.

– Vår prisvurdering av boligen var etter vårt skjønn i tråd med markedet. Men helt åpenbart hadde markedet en annen oppfatning, sier Gro Kirchoff, markedsområdeleder og eiendomsmegler i DNB Eiendom i Asker og Bærum.

– Det skjer iblant at enkelte objekter går langt over prisantydning. Vår erfaring er at vi generelt treffer markedet, men når markedet er i positiv endring sånn som nå, kan dette inntreffe, sier hun.

Statistikken Eiendom Norge la frem fredag viste en kraftig gjenopphenting for boligmarkedet i Oslo og Bergen. Prisveksten var svakere i områdene rundt Oslo, men disse områdene vil følge etter, sa Terje Buraas i DNB Eiendom til DN fredag.

– Vi opplever et lite taktskifte i markedet og at flere som har ventet med å bytte bolig nå har våknet, sier Kirchoff, som viser til at salget i Asker og Bærum har økt med 7,4 prosent de fire første månedene i år, mens antall boliger som ble lagt ut var det samme.

Kjøpere fra Oslo

Tomannsboligen fra 1955 ble til slutt solgt for 9.875.000 kroner og for dette fikk kjøperne 115 kvadratmeter, som gir en kvadratmeterpris på nesten 86.000 kroner. Tomten er på drøyt 500 kvadratmeter.

Megleren sier boligen var godt vedlikeholdt, men med eldre innvendig standard.

– Tilnærmet alle interessentene til denne eiendommen kom fra Oslo, sier Kirchoff.

Hun sier dette trolig er boligkjøpere som har ventet på et vårslipp i Oslo-markedet som ikke har kommet, og dermed har de søkt utenfor Oslo.

– Prisveksten vi ser i Oslo gir ringvirkninger også i Bærum, og da raskest i Østre Bærum, sier hun.

Boligen omtales som godt vedlikeholdt, men med litt eldre standard.
Boligen omtales som godt vedlikeholdt, men med litt eldre standard. (Foto: DNB Eiendom)

Feilprising

Slike salg langt over prisantydning er oftest tilfeldigheter, og ikke tegn på en kraftig økning, mener Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Veldig ofte er det tilfeldigheter og at en bolig er undervurdert i prisingen. Men det er klart at hvis det skjer samtidig mange steder, så er det et skifte i markedet, sier han.

Han mener dette skjedde i Oslo i januar og februar, da mange boliger folk hadde slitt med å selge hele høsten, og måtte kutte prisene på, plutselig ble solgt til originalprisen eller over prisantydning.

Dreyer mener det som skjer i Oslo kan være en «korreksjon av korreksjonen», fordi prisene falt mye i fjor.

– Det vil overraske meg om prisene i Bærum vokser kraftig. Det handler mer om at Oslo tar inn igjen det store fallet, sier han.

Kjøkkenet har original innredning fra 1955, men er nymalt i år.
Kjøkkenet har original innredning fra 1955, men er nymalt i år. (Foto: DNB Eiendom)

Utflating, kanskje

Oslo-prisene økte 2,4 prosent i april, men er fremdeles ned 3,8 prosent de siste 12 månedene. Dreyer forventer at Oslo tar igjen det tapte frem mot sommeren, men tror det så vil flate ut.

– Vi går inn i en periode med renteoppgang, og gjeldsgraden har økt, så det vil bite mer. En renteoppgang eller to og beskjed om at det kanskje kommer flere kan dempe lysten på store lån, sier Dreyer, som sier han venter en demping av veksten, ikke nedgang.

Han understreker imidlertid at det er usikkerhet knyttet til utviklingen.

– Markedet i Stor-Oslo har vært veldig uforutsigbart de siste årene, sier han.(Vilkår)

Slik samler du bonuspoeng raskt
00:57
Publisert: