Eiendom Norge la torsdag formiddag frem tall som viste at boligprisene steg 1,9 prosent nominelt og 1,4 prosent sesongkorrigert i mai. Dette var langt bedre enn økonomene hadde ventet på forhånd.

Så lenge Eiendom Norge har ført statistikk, det vil si siden 2003, har boligprisene aldri steget mer i mai enn de gjorde i år.

Sterkest prisvekst i Oslo

Prisfallet i mars er nå mer enn tatt igjen. Siden koronakrisen rammet norsk økonomi har boligprisene steget 1,1 prosent på landsbasis.

Likevel er dette svakere enn normalt på denne tiden av året, noe som gjør at de seonsgkorrigerte prisene for de siste tre månedene er ned 0,3 prosent.

Oslo hadde den sterkeste sesongkorrigerte prisutviklingen med en oppgang på 2,2 prosent.

Svakest utvikling hadde Romerike, Asker og Bærum med en oppgang på 0,3 prosent.

Fremdeles lavt volum

Samtidig som prisene stiger, fortsetter antall solgte boliger å falle, forteller administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter fallet i antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg. I mai og juni pleier normalt den såkalte «vårflommen» å sette inn i det norske boligmarkedet, men denne har så langt uteblitt, sier Lauridsen.

Det ble solgt 9.615 boliger i mai, en nedgang på 7,7 prosent fra mai i fjor.

Det ble lagt ut 11.217 boliger for salg, noe som er 18,4 prosent færre enn samme måned i fjor.

– Det ble både solgt og lagt ut markant færre boliger i mai i år enn i rekordåret 2019. Men hittil i 2020 er det solgt og langt ut omtrent like mange boliger som i 2017 og 2018, som også var år med stor omsetning i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Overrasket over april-tall

Tidligere denne uken kom det tatt som viste at Obos-boligene steg med 1,9 prosent i mai.

I april ble de fleste økonomene tatt på sengen da boligprisene steg en halv prosent i nominelle termer. Da hadde de fleste ventet et moderat eller kraftig fall som følge av koronapandemien.

Selv om boligprisene faktisk har steget en del i årets fire første måneder totalt, har de utviklet seg svakere enn normalt. Det gjør at de sesongjusterte prisene har falt noe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.