De globale boligprisene økte med 6,5 prosent årlig i første kvartal, ifølge eiendomsanalyseselskapet Knight Franks globale boligprisindeks. Indeksen dekker prisveksten i 55 land. Veksten har ikke vært så høy siden første kvartal i 2014. 

På toppen av listen troner Island, for andre kvartal på rad. Landet hadde en prisvekst på 17,8 prosent årlig i første kvartal. 

– Mangel på tilbud av boliger er årsaken til prisveksten, skriver analytiker Kate Everett-Allen i en rapporten. 

Det er beregnet at Islands hovedstad Reykjavik trenger 9.000 nye boliger over de neste tre årene for å kunne møte etterspørselen, ifølge Everett-Allen. 

Norge er nummer 11 på listen med en årlig prisvekst på 10,1 prosent. 

11 land med tosifret vekst 

11 av landene i indeksen kan rapportere om en tosifret vekst i boligprisene. For et år siden var det kun fire land som hadde en tosifret vekst. 

Everett-Allen viser til at økonomisk vekst er grunnen til at boligprisveksten har økt rundt om i verden. Hun trekker frem det internasjonale pengefondet IMFs prognose om en globalt BNP-vekst på 3,4 prosent i år, mot 3,1 prosent i fjor. 

I tillegg peker hun på at eiendom er ansett som en trygg investering, i tillegg til at tilgangen på boliglån er blitt større i fremvoksende økonomier. 

Prisfall i mai 

Boligprisene i Norge fikk seg en knekk i mai, ifølge Eiendom Norges siste boligprisstatistikk denne uken. For landet som helhet falt prisene med 1,1 prosent. Det er det største fallet i mai måned siden 2003. 

Størst var prisfallet i Oslo, der prisene har vokst i 16 måneder på rad. Boligprisene i hovedstaden var ned 1,4 prosent i mai. Det er det største prisfallet i mai måned siden 2008. 

Et prisfall var ventet av både økonomer og eiendomsmeglere ettersom prisveksten i Oslo har vært unormalt sterk de siste to årene. 

– Det er tydelig at landets boligmarked i mai er snudd på hodet – med høyest prisvekst i Stavanger og høyest fall i Oslo, sa seniorøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse til DN denne uken. 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener psykologien i markedet nå blir helt avgjørende for den videre utviklingen i boligprisene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er antakeligvis sperregrensa som avgjør hvem som blir statsminister i Norge
Slik fungerer sperregrensen
02:55
Publisert: