Norges Bank har lenge signalisert en kommende renteheving. I juni befestet sentralbanksjef Øystein Olsen at styringsrenten mest sannsynlig vil heves fra rekordlave 0,5 i september i år. Det vil bli den første rentehevingen siden mai 2011.

Videre skal det være planlagt ytterligere to renteøkninger i 2019, og sentralbanken har varslet at styringsrenten skal opp rundt 1,5 prosentpoeng de neste tre årene.

Siden styringsretten både påvirker rentene i pengemarkedet og virker inn på bankens utlåns- og innskuddsrenter, vil en heving av styringsrenten for boliglåntagere merkes i form av høyere boliglånsrenter. Norges Bank tror selv at boliglånsrentene vil stige til fire prosent i samme periode.

Lurer du på hvor mye rentekostnadene dine vil øke dersom bankens boliglånsrenter øker? Det finner du lett ut med kalkulatoren under. Merk: Kalkulatoren viser kun hvor mye renteutgiftene på lånet ditt øker. Dersom du har annuitetslån, som nordmenn flest har, vil ikke de månedlige utgiftene for å betjene lånet stige like mye som renten stiger. I tillegg vil økte renteutgifter også gi større rentefradrag på skatten.

– 20 prosent høyere gjeld

DN skrev i slutten av juni om en hel generasjon unge boliglånstagere, deriblant Igor Orlov (25) og Anastasia Orlova (24), som aldri har opplevd en renteøkning.

– Det kommer selvfølgelig til å påvirke oss, sa Orlov, om det varslede rentehoppet.

Basert på tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita har rundt 325.000 unge mellom 20-39 år kjøpt sin første bolig siden forrige rentehopp i 2011.

– Unge har aldri møtt renteøkninger med større gjeld, uttalte kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN .

Ifølge han har dagens førstegangsetablere nesten 20 prosent høyere gjeld i forhold til inntekt nå i forhold til sist gang renten ble hevet.

– Du får lån basert på om du tåler et nøkternt forbruk og en renteøkning på fem prosentpoeng, og derfor har utlånsviljen til bankene økt i takt med fallende renter, sa Reite.

– Du kan nå surfe deg rundt på lånekalkulatorer på nettet som viser at fem millioner i lån er oppnåelig med rundt én million i husholdningsinntekt for et par. Det kan selvfølgelig gå greit, men for mange ligger forbruk på et nivå hvor renteøkning på en så høy gjeldsbelastning virkelig vil merkes, uttalte han.

Les også:

Forventer renteheving

Flere økonomer mener det er lite sannsynlig at sentralbanken ikke hever styringsrenten i september.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets at sentralbanken overvurderer inflasjonspresset i norsk økonomi, at prisveksten fremover vil være lavere enn ventet og at veksten i den internasjonale økonomien blir lavere enn tidligere antatt.

– Samlet bidrar disse forholdene til at vi venter at Norges Bank vil heve renten ytterligere to ganger neste år, som signalisert, men så ser vi heller for oss at styringsrenten blir liggende på 1,25 prosent de neste årene, skriver Grangård i en rapport fredag.(Vilkår)

– Noen unge sier at det å leie er «å kaste penger ut av vinduet»
Da må de huske én ting, sier DNs boligpanel. DNs boligpanel tipser unge mennesker om boligmarkedet.
01:56
Publisert: