Etter et fall i mars, slo boligmarkedet kraftig tilbake i april og mai. Til tross for den verste krisen for norsk økonomi siden krigen, er boligprisene opp 5,4 prosent så langt i år, ifølge ikke-justerte tall fra Eiendom Norge.

Nå er også «x-faktoren» i boligmarkedet tilbake, ifølge boligmarkedsbarometeret til Norges Boligbyggelag (NBBL). Barometeret er basert på en undersøkelse med litt over 1000 respondenter og viser at 42 prosent nå forventer stigende boligpriser det neste året.

Sjeføkonomi i NBBL, Christian Bjerknes, forklarer det er en betydelig oppgang i forventningene fra måneden før.

– Psykologien i boligmarkedet kan friskmeldes, sier han.

Få frykter å miste jobben

Boligmarkedet påvirkes av mange faktorer, men i likhet med andre markeder er psykologien og folks forventning til utviklingen fremover så viktig at det kan kalles for en «x-faktor». Det er det dette barometeret til NBBL forsøker å måle.

– Det er overraskende at innhentingen har gått så raskt. Denne undersøkelsen måler egentlig «x-faktoren» i boligmarkedet. Den fikk en liten smell med en gang koronakrisen rammet, men nå ser det ut som krisen er historie allerede, sier Bjerknes.

En rekke eksperter er blitt overrasket over at boligprisene har steget, til tross for at antall arbeidsledige på det verste i mars var på godt over 400.000. De fleste har forklart dette med at rentekuttet til sentralbanken har veid opp for den økonomiske nedturen.

Nå viser imidlertid undersøkelsen til NBBL at også folks forventninger til arbeidsmarkedet er blitt normalisert. Andelen som fryktet å miste jobben det neste året har falt fra elleve til seks prosent de siste ti månedene.

– Det indikerer at til og med forventningene til arbeidsmarkedet er tilbake på de nivåene vi så før koronautbruddet. Noe som er ganske overraskende gitt den krevende situasjonen realøkonomien befinner seg i, sier Bjerknes.

Tror folk er for optimistiske

Sjeføkonomen mener normaliseringen av forventningen til arbeidsmarkedet er det mest interessante med undersøkelsen. Til tross for at arbeidsledigheten har kommet kraftig ned, viser ferske tall fra Nav at det fremdeles er 304.700 helt eller delvis arbeidsledige. Det er dobbelt så mange som før koronakrisen.

– Det er overraskende at folk er såpass optimistiske, sier Christian Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.
– Det er overraskende at folk er såpass optimistiske, sier Christian Bjerknes, sjeføkonom i NBBL. (Foto: Nadia Frantsen / NBBL)

– Det er overraskende at folk er såpass optimistiske, fordi det er fremdeles flere bransjer der det er en sjanse for å miste jobben. Det er flere næringer vi ikke vet hvordan det vil gå med etter koronakrisen, sier Bjerknes.

– Er folk er for optimistiske?

– Ja, det er definitivt en mulighet for at folk er for optimistiske, sier Bjerknes, og understreker at undersøkelsen kun viser hva folk forventer, og at disse forventningene skiller seg fra hva mange økonomer tror kommer til å skje.

Også i aksjemarkedet har kursene steget kraftig de siste månedene, til tross for at økonomene venter svært svak utvikling også i månedene fremover.

– Er det noe av det samme som skjer i boligmarkedet som i aksjemarkedet?

– Ja, det vil jeg si. Jeg tror det er mye av den samme psykologien som driver prisene opp begge steder, sier sjeføkonomen.

Ikke overrasket

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets understreker at de historisk lave rentene virker kraftfullt inn i boligmarkedet. Han er ikke overrasket over at stemningen i markedet nå er snudd.

– Det illustrerer kraften rentevåpenet har i boligmarkedet. Samtidig så trekker jo usikkerhet rundt fremtid og jobb andre veien, noe Norges Bank også la vekt på i prognosene i går, at gjeninnhentingen har gått raskere og bedre enn det mange hadde spådd på forhånd.

– Prognosene virket rimelige og fornuftige, men det fordrer jo også at det ikke kommer en ny ordentlig smittebølge, Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets.
– Prognosene virket rimelige og fornuftige, men det fordrer jo også at det ikke kommer en ny ordentlig smittebølge, Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets. (Foto: Didrik Linnerud)

– Det gjør noe med stemningen og tryggheten for fremtiden. Legger man også til de rekordlave rentene, så er ikke vi spesielt overrasket, sier Olsen.

Sjeføkonomen vil ikke trekke de samme parallellene mellom aksjemarkedet og boligmarkedet, men sammenligner situasjonen nå med slik det var under oljekrisen.

– Da så vi at ledigheten steg, men samtidig opplevde mange fordeler siden renten kom ned. Det er ikke sikkert vi kommer ned dit nå, siden usikkerheten rundt korona kanskje er mer genuin. Det vil holde litt tilbake.

– Synes du anslagene fra Norges Bank var optimistiske?

– Prognosene virket rimelige og fornuftige, men det fordrer jo også at det ikke kommer en ny ordentlig smittebølge. Gjeninnhentingen kan gå fortere og bedre enn ventet, men også saktere. Man skal heller ikke glemme at usikkerheten er enorm, sier Olsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.