Det norske boligmarkedet har vært langt sterkere enn de fleste ventet under koronakrisen. Til tross for at norsk økonomi er svært hardt rammet, snudde nedgangen raskt til ny oppgang.

I mai steg prisene 1,9 prosent – den sterkeste mai måneden på minst 17 år.

Fredag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for juni.

DNB Eiendom har hatt en rekordsterk måned i juni, ifølge administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Vi har aldri sett en så sterk juni. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på én til to prosent. Det er nesten så jeg ikke tror på tallene, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Terje Buraas.
Terje Buraas. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

– Vanligvis en ganske svak måned

– Juni er vanligvis en ganske svak måned, hvor vi kan gå ned mellom 0,6 og 0,7 prosent, sier han.

De har tatt inn vesentlig flere oppdrag enn i juni 2019, og tror Buraas tror trenden vil fortsette inn i sommermånedene.

– Juni har tendenser som kan gi oss samme effekten som i påsken, det vil si at det ble mange omsetninger i en normalt rolig periode, og jeg tror juli også kommer til å vise spennende tall. Det blir nok en annerledes sommer for boligmarked, sier Buraas.

– Folk tror på sin egen økonomi

– Det er et aktivt og velfungerende boligmarked, sier administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness til DN.

Eie har også solgt 20 prosent flere boliger enn i juni i fjor.

– Det har også vært et jevnt boligsalg over hele landet – fra Tromsø i nord og til Fredrikstad i sør. Selv i Stavanger har det vært god aktivitet, sier Ulvness.

Prisstatistikken for mai måned bar preg av høy etterspørsel og lavt tilbud. Det kan ha påvirket den overraskende prisoppgangen i mai.

Hedda K. Ulvness.
Hedda K. Ulvness. (Foto: Aleksander Nordahl)

Ulvness forteller at markedet er blitt mer normalisert i løpet av den siste måneden.

– Tilbud-etterspørsel har jevnet seg ut i juni. Vi håper vi er tilbake til hvordan markedet var før korona, sier Ulvness.

Hun forteller også at boligene stort sett er blitt solgt til prisantydning, og venter at fasiten vil vise prisvekst i juni.

Dette gjør du med boligen hvis du har mistet jobben
Eiendomsmegler Nils Nordvik har ett krystallklart råd til deg som har blitt arbeidsledig.
01:06
Publisert:

Administrerende direktør Karsten Onsrud i Aktiv Eiendomsmegling har også vært gjennom en historisk juni-måned.

– Det har vært den beste måneden noensinne. Vi har hatt 25 prosent over fjoråret i antall omsetninger, sier Onsrud.

Onsrud venter også en prisoppgang.

– Med bakgrunn i hvordan salgene har gått for Aktiv i juni, gjetter jeg en prisstigning på mellom 0,5 og ett prosent. Det har mye med at folk tror på sin egen økonomi og at rentene er lave, sier Onsrud.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren spår en økning på én prosent.
Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren spår en økning på én prosent. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Kan føre til et presset marked

Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren venter at eiendom Norges juni-rapport vil vise en prisøkning på én prosent eller mer.

– Vi ser et høyt volum på salg og oppdrag som kommer inn. I juni har vi hatt en vekst på 28 prosent mot fjoråret. Vi har sett en økning på 20 prosent sammenlignet vår beste måned noen gang, sier Meier.

Så langt klarer de å imøtekomme den høye etterspørselen, men dette kan snu.

– Tilbudssiden for boliger vil nok bli for liten om etterspørselen fortsetter å være høy. Akkurat nå klarer vi oss greit, men det er for lite nybygg, spesielt i Oslo, noe som kan føre til et presset marked, sier Meier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.