Boligprisene falt 1,1 prosent på landsbasis i mai sammenlignet med måneden før, viser tall som Eiendom Norge la frem onsdag. Dette er den største nedgangen i mai måned på 14 år. Sesongjustert var prisene ned 0,7 prosent sammenlignet med måneden før.

For sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets var nedgangen uventet.

– Det var overraskende svakt for landet som helhet. Vi trodde Oslo kunne falle, men at landsprisindeksen skulle ned 0,7 prosent er overraskende svakt, sier Bruce. 

– Det tyder på at de nye reguleringene og bankenes strammere adferd slår ut på prisene også utenfor Oslo. Det er den eneste forklaringen på at prisene faller, sier Bruce. Han viser til at andre forhold, som at makrobildet i norsk økonomi er blitt bedre samtidig som renten fortsatt er lav, isolert sett trekker i motsatt retning for prisene.  

Psykologien kan avgjøre

Han tror psykologien kan bli avgjørende i den videre prisutviklingen. Sjefanalytikeren mener at det kan være mange som nå har trukket seg ut av markedet i de delene av landet der det har vært en stor andel boliger som er blitt kjøpt som rene investeringer, rett og slett som en konsekvens av at de forventer at boligprisene vil falle. 

– Dette kan bli selvforsterkende fremover, sier Bruce.

– Dersom selgere er villig til å godta lavere pris når de hører at markedet er på vei nedover, så kan det absolutt bidra til at vi får svake tall fremover, sier Bruce.

Aksepterer lavere priser

I Oslo var det en prisnedgang på 1,4 prosent i mai sammenlignet med måneden før. Dette er den største mai-nedgangen på ni år i hovedstaden. 

– Det var ikke overraskende. Vi var mer overrasket forrige gang da prisene fortsatt økte, sier Bruce.

– Da hadde vi en teori om at selgerne ble sittende på gjerdet, spesielt de som ikke fikk den prisen de ønsket. Nå i mai ble det omsatt bra med boliger, som betyr at også de dårlige boligene blir solgt. Det indikerer at selgerne har akseptert at prisene er lavere, sier Bruce.

Grunn til å være optimistisk

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge mener det fremdeles er grunn til å være optimistisk. 

– En dempet prisvekst er en ønsket utvikling. Norsk økonomi går stadig bedre, og med fallende arbeidsledighet, lave renter og fremdeles vekst i befolkningen, er det fremdeles grunn til å være optimist på boligmarkedets vegne. Det er likevel viktig å følge utviklingen tett, da det for norsk økonomi sin del ikke er ønskelig med en for sterk korreksjon, sier Dreyer i en pressemelding onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På klokkemessen snakker ingen om Apple Watch
De tradisjonelle klokkeprodusentene blir utfordret av elektronikkbransjen om å lage smartere produkter. Vi har snakket med fire produsenter som har hver sin tilnærming til hvordan klassiske ut kan bli «smartere».
03:11
Publisert: