Fredag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for april 2022.

Salget av nye boliger i april 2022 var 29 prosent lavere enn april 2021. Igangsettingen av nye boliger falt også i april og var åtte prosent lavere enn i samme måned i fjor.

– Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer, og konsekvenser av krigen Ukraina preger fortsatt salg og igangsetting av nye boliger. Vi må være forberedt på at denne situasjonen i boligmarkedet kan vare lenge, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim.

Lars Jacob Hiim er ny administrerende direktør i Boligprodusentenes Foreningen. Han tar over etter Per Jæger, som denne uken gikk av med pensjon etter å ha ledet foreningen siden 1997.
Lars Jacob Hiim er ny administrerende direktør i Boligprodusentenes Foreningen. Han tar over etter Per Jæger, som denne uken gikk av med pensjon etter å ha ledet foreningen siden 1997. (Foto: Petter Berntsen)

Boligprodusentenes tidligere administrerende direktør, Per Jæger gikk denne uken av med pensjon, etter å ha ledet organisasjonen siden 1997. Torsdag tok Hiim over som ny administrerende direktør i foreningen.

Hiim er utdannet jurist, og har arbeidet på Stortinget og i regjeringsapparatet. Han har også jobbet med kommunikasjon og arbeidslivspolitikk i NHO.

Demper boligbyggingen

Nyboligsalget har falt måned for måned siden juli i fjor, foruten en liten oppgang i mars. Ser man på salget for mars og april samlet, endte salgstallene derimot 11 prosent lavere enn i fjor.

Tall for igangsettingen var 23 prosent lavere i disse to månedene enn på samme tid i fjor. Sammenleggingen av de to månedene er på bakgrunn av at påsken landet i april i år, mens i fjor var den i slutten av mars.

– Det er det laveste vi har registrert for april måned, foruten april i koronaåret 2020, sier Hiim.

Solgte nye boliger hittil i år er 13 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Salget per boligtyper hittil i år viser at eneboliger er 25 prosent lavere, småhus er 38 prosent lavere, mens leiligheter har økt med fire prosent mot samme periode i 2021.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.012 boenheter, som er 13 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode. Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.416 boenheter, som er en prosent over forrige tolvmånedersperiode.

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt frem av Støre-regjeringen torsdag, kommer det frem at flere bedrifter i byggebransjen opplever utfordringer med å få tak i nok arbeidskraft, og at økte byggekostnader på grunn av høye råvarepriser kan dempe veksten i boligbyggingen.

– Alle faktorene, både kostnadsøkninger og mangel på arbeidskraft, trekker mot et krevende nyboligmarked fremover, sier Hiim.

Det er særlig de økte råvareprisene som er det største usikkerhetsmomentet for bransjen, ifølge Hiim.

– Det legger en brems på bransjen, men enda har mange en ordrereserve som kan holde de gående en stund, men om vedvarer situasjonen er det grunn til å frykte permitteringer og konkurser i bransjen, sier Hiim.

Hyttetoppen er over

Salget av nye fritidsboliger hittil i år ligger 54 prosent under samme periode i 2021. Igangsettingen av nye fritidsboliger hittil i år er seks prosent over samme periode i fjor 2021.

Antall solgte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 5.478 enheter, som er 33 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode. Antall igangsatte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 5.709 enheter, som er 25 prosent over forrige tolvmånedersperiode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.