– Prisveksten kommer bare til å fortsette. Folk blir presset ut av Oslo, sier samfunnsøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Etter en prisoppgang på 1,2 prosent i november, har boligprisene i Oslo steget hele 22 prosent det siste året, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
De nominelle boligprisene på landsbasis steg 0,1 prosent i november.
– At boligprisene stiger kan til en viss grad forklares med fundamentale forhold, spesielt de lave rentene. Men dagens veksttakt virker ikke bærekraftig - spesielt ikke i Oslo, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar til boligtallene.
Disse områdene kan bli populære fremover
I Akershus steg prisene med 0,5 prosent i november. I Asker og Bærum steg prisene henholdsvis 0,7 prosent og 0,8 prosent, og Buskerud-byen Drammen har opplevd prisvekst på 0,6 prosent i november.
Macic tror det er nettopp disse områdene som vil bli populære fremover.
– Alle småbarnsfamilier som ikke får oppfylt rekkehusdrømmen må nok komme seg ut i Akershus. Det samme gjelder Asker, Bærum og Drammen. Alle steder som er omtrent en halvtimes togtur unna Oslo har et potensial for videre prisvekst, sier Macic.
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank sier boligprisveksten i år ser svært annerledes ut når man trekker ut Oslo, Akershus og Buskerud.
– For hele landet er veksten tolv prosent. Trekker man ut de tre fylkene, så har veksten for resten av landet vært under fem prosent, sier han.
Sjeføkonomen er skremt over at boligprisene i Oslo og Østlandsområdet fortsetter å stige.
– Det er veldig skremmende å se tallene for Oslo. Når en hovedstad opplever en prisvekst på 22 prosent i løpet av et år, begynner man å lure litt på både de som lager reguleringsplaner og på utbyggerne.
Han sier man skulle tro at det var lettere å få til utbygging i et stort område som hovedstadsregionen enn på mindre områder.
– Jo lenger denne utviklingen i boligmarkedet fortsetter, sammen med stadig høyere gjeld i husholdningene, jo større blir risikoen for et kraftig omslag som kan gi vesentlige negative virkninger for norsk økonomi, skriver Fjære i DNB Markets.
– Tror de billige bydelene vil oppleve vekst
Macic i Prognosesenteret tror også unge førstegangskjøpere vil merke prisveksten godt.
– Det blir ikke lett. Spesielt ikke for unge førstegangskjøpere som ikke har klart å spare opp all verden av egenkapital og har en relativt lav lønn, sier Macic.
Uansett hvor mye de unge "spinker og sparer" vil de aldri ha mulighet til å være med på den galoppen som er i gang, mener administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.
– De unge er rett og slett sjanseløse om de ikke vinner i lotto, har en overbetalt jobb eller har rike foreldre, sier Meier.
Macic tror de yngre boligkjøperne må belage seg på å bosette seg utenfor Oslo sentrum, og peker på at bydeler som Alna, Bjerke, Grorud og Søndre Nordstrand vil være områder som får prisløft fremover.
– Det blir nok vanligere at de yngre innser at de må utenfor ring 2 og kanskje også utenfor ring 3. Prisveksten vil nok forflytte seg til de litt billigere bydelene, sier Macic.
Av de fire bydelene er det Grorud med 1,2 prosent som har hatt størst prisvekst i november med 1,2 prosent. Bare Gamle Oslo, Nordstrand og Frogner har hatt større prisvekst med henholdsvis 1,3 prosent, 1,3 prosent og 1,4 prosent i november.
Macic tror boligprisene vil stabilisere seg i 2018.
– Det har blitt igangsatt en del boligprosjekter i år. De fleste blir fullført i 2018. Prisveksten vil nok flate ut når vi får den tilførselen av boliger i Oslo, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.