Boligprisene steg med 0,5 prosent i desember, ifølge fersk statistikk fra Eiendom Norge. 

Det er den sterkeste boligprisveksten i desember siden 2003. Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier det var ventet at veksten ville bli sterk sett i lys av den spesielle situasjonen som har vært i boligmarkedet i 2016.

– Men veksten i store byene var overraskende. I Stavanger steg ikke prisene, men det var flatt og det var en positiv overraskelse, sier Macic.

Travelt før strengere lånekrav

Hun tror noe av veksten i desember skyldes at mange har fått det travelt med å skaffe seg finansieringsbevis og jakte på bolig, i forkant av den nye boliglånsforskriften som ble innført 1. januar. 

– Noen har nok fått det travelt, sier Macic. Hun tviler på at januar blir roligere. 

– Jeg tror det blir sterk vekst i januar, men at det vil flate ut i månedene etter. Renteeffekten begynner å dabbe av, sier hun. 

Ikke normal desember

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse sier desember normalt er en rolig måned i boligmarkedet, men at Oslo-markedet ikke er spesielt normalt.

– Desember-tallene illustrerer dette, sier Bjørnstad. Han sier det er større spenning knyttet til januar-statistikken. 

– Det er da vi får hovedbildet på hvordan boligmarkedet blir i 2017, sier Bjørnstad.

– Ingen tegn til avmatning

Landsjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank sier prisveksten i desember viser at det ikke er noen tegn til avmatning i boligmarkedet. 

– Vi kan nok vente oss en sterk januar også, sier han. 

Så det er ingen grunn til hvile for dem som er på boligjakt?

– Det ser ikke sånn ut, sier Mellingsæter.

Norges Bank bekymret

Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets tror Norges Banks bekymring for boligprisene ikke ble dempet av dagens tall. 

– Så lenge boligprisveksten holder seg så høy er det lite trolig at sentralbanken vil kutte renten videre med mindre økonomien utsettes for store negative sjokk. Boligprisveksten i Oslo fortsatte oppover og en veksttakt på over 20 prosent virker ikke bærekraftig, sier Fjære i en kommentar. Hun tror den nye boliglånsforskriften vil dempe veksten i Oslo noe. 

– At boligprisene allerede har steget så mye, at rentene ikke lenger skal falle, svak inntektsvekst og høy gjeld i husholdningene, kombinert med økt boligbygging, taler for en mer dempet boligprisvekst fremover, sier Fjære. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.