– Boligprisutviklingen er en av mange usikkerhetsfaktorer. Vi anslår et tydelig prisfall de nærmeste månedene, men tror det vil avta i styrke og etterfølges av utflating mot slutten av året, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.
Onsdagen legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for april. I mars falt prisene med 1,4 prosent fra måneden før.
Tirsdag publiserte DNB prognoser for global og norsk økonomi. Prognosene viste at bunnen i koronatiden ble passert i april.
DNB Markets anslår et prisfall på tre prosent, justert for sesongvariasjoner, etter et fall på 1,4 prosent i mars, skriver Haugland i onsdagens morgenrapport.
– Vi har neppe sett bunnen
Strenge koronabegrensninger, rekordhøy arbeidsledighet og oljeprisfall kommer trolig til å sende boligprisene ytterligere nedover i april, ifølge Nordea Markets.
– På grunn av begrensningene for å bekjempe koronaviruset, har vi sett en historisk økning i antall søkere om dagpenger, stort sett på grunn av midlertidige permitteringer, sier analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, i sin morgenrapport.
Prisstatistikken for bruktboliger er et av nøkkeltallene som gir en pekepinn på hvordan det står til med norsk økonomi. Fasiten for boligprisene kommer klokken 11.
– Vi har neppe sett bunnen enda, og boligprisene har trolig falt ytterligere i april. Utsiktene for boligprisene på lengre sikt vil avhenge av utsiktene for økonomien, som igjen i stor grad avhenger av når begrensningene oppheves, ikke bare i Norge, men også i resten av verden, sier Bernhardsen.
Høy usikkerhet
– Selv om usikkerheten er uvanlig høy, kan utviklingen i regionene som ble rammet mest av oljekrisen tilbake i 2015/16 indikere et fall i boligprisene på rundt 5-10% fra topp til bunn, skriver Bernhardsen i Nordea Markets.
På tross av muligheten for svake tall for april, blir det neppe kollaps i boligmarkedet med det første, ifølge Bernhardsen.
– Lavere tilbud av nye boliger, rekordlave renter og gode velferdsordninger taler for at boligmarkedet neppe kollapser, skriver han.
Analytikerne er samstemte i at det neppe blir en priskollaps i boligmarkedet.
– De nærmeste månedene vil antagelig boligprisene kunne falle litt videre for å korrigere for et noe høyere tilbud enn etterspørsel, men vi tror altså ikke på en veldig stor priskorreksjon, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Halfdan Fenwick Grangård.
Prisoppgang for Obos-boliger
Mandag kom tallene for Obos-boliger for april. På landsbasis var det en liten prisoppgang fra mars til april på 0,3 prosent. Dermed var koronaeffekten liten.
– Utviklingen tyder på at boligprisene holder seg bra til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Aktiviteten har også holdt seg oppe, til tross for strenge smitteverntiltak, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.
Usikkerheten er imidlertid stor, ifølge Monsvold i Obos.
– Vi er i en usikker tid. Utviklingen avhenger av hvor høy arbeidsledigheten blir fremover. Økt ledighet kan føre til at en del husholdninger føler seg usikre og får behov for å ha en større økonomisk buffer. Sammen med utsikter til svakere lønnsvekst, vil dette gjøre at etterspørselen etter boliger blir lavere enn vi regnet med før 12. mars, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.