Onsdag formiddag legger Eiendom Norge frem boligtall for januar. Den viser at boligprisene steg med 3,2 prosent nominelt i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene bare med 0,7 prosent. Dette skyldes at januar normalt pleier å være en måned med relativt høy vekst i boligprisene. Boligprisene sesongkorrigeres for å kunne skille mellom sesongfaktorer og trend.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, advarer om å kuppe boliger.
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, advarer om å kuppe boliger. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

I fjor steg boligprisene her i landet nominelt med 8,7 prosent til tross for stor usikkerhet rundt koronapandemien.

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet fortsatte i januar, og som mange har varslet ble det en sterk prisoppgang i januar. Spesielt sterk oppgang var det på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

– Oslo skiller seg som ventet ut i januar, og her ser vi også at det er et utbredt innslag av kupping og hete budrunder.

Eiendom Norge mener det er årsaken til at avviket mellom prisantydning og pris stiger ytterligere.

– Jeg vil advare mot å kuppe boliger og strekke seg svært langt i budrunder. Historisk ser vi at det gjør risikoen for tap stor. I takt med at renten skal opp, slik Norges Bank har varslet, vil boligprisutviklingen bli mer moderat. Selv med nullrente er det et tak for hvor mye boligprisene vil kunne stige, sier Lauridsen.

Færre salg

I januar ble det solgt 6.903 boliger i Norge, noe som er 6,4 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2020. Samtidig ble det lagt ut 6.570 boliger til salgs i Norge, noe som er 8,9 prosent færre enn i samme måned i 2020.

– Det ble solgt markant færre boliger i januar sammenlignet med samme periode i fjor. Vi venter imidlertid at både nye boliger på markedet og antall salg vil stige de kommende månedene, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 60 dager å selge en bolig i januar 2021. Det er det samme som i desember 2020. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager og lengst salgstid hadde Ålesund med omegn med 87 dager.

Oslo sterkest

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i januar hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Bergen og Ålesund med omegn med en nedgang på 0,3 prosent.

Sterkest utvikling siste 12 måneder hadde ikke uventet Oslo med en oppgang på 13 prosent. Stavanger med omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 3,2 prosent.

– Kun politikk kan sikre en mer moderat boligprisutvikling, sier Lauridsen.

Han mener på lang sikt det er boligminister Nikolai Astrup (H) som sitter på løsningene gjennom mer effektive byggesak- og planprosesser.

– På kort sikt er det bare Oslos byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) og Plan- og bygningsetaten, som kan forhindre at boligprisene skal stige vesentlig mer i Oslo enn resten av landet, sier Lauridsen.

Han mener det nå må tas tak i alle prosjekter som venter på byggesaksbehandling.

– Tilstrekkelig boligbygging er prisdempende, og vil bøte på effekten av de lavere rentene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.