Da en bolig i åttende etasje på Fornebu i Bærum ble lagt ut for salg i 2015, ble den blant annet presentert som å ha en «fantastisk utsikt» fra en leilighet «som bare må oppleves». Salgsdokumentet opplyste imidlertid ikke om at Kjell Inge Røkke og Akers planer om hotellutbygging som var planlagt på nabotomten foran leiligheten.

Dette var bakgrunnen for at kjøper ble tilkjent et prisavslag på 150.000 kroner fra meglers boligselgerforsikring, ifølge en fresk avgjørelse fra Finansklagenemnda. Nemnden kom til at det forelå mangelansvar fra meglers side ved å holde tilbake opplysninger om utbyggingsplanene foran leiligheten.

Tilkjent erstatning

Kjøperen, som betalte 5,6 millioner kroner for leiligheten i 2015, ble kjent med Akers hotelldrøm gjennom sameiets Facebook-gruppe hvor det ble opplyst at Aker hadde planer om utbygging av både hotell og næringsbygg med 1500 arbeidsplasser på nabotomten.

Selger var enig i at byggeplanene burde fremkommet i salgsdokumentet, men mente likevel at det var tilstrekkelig at kjøper hadde fått kjennskap til utbyggingsplanene muntlig på visning. En annen interessent hadde diskutert utbyggingsplanene med megler på visningen, noe kjøper hadde overhørt.

Finansklagenemnda var ikke enig i at det var tilstrekkelig informert, og kom på bakgrunn av dette til at det var tilbakeholdt opplysninger som megler var kjent med.

Det ble også lagt vekt på at kjøpers leilighet i ytterste konsekvens ville kommet på høyde med øverste etasje i hotellet. At utbyggingsplanene ikke var endelig avklart på salgstidspunktet, var ikke av avgjørende, uttalte nemnden.

Kjøper søkte om erstatning i form av prisavslag på 400.000 kroner, men ble kun tilkjent 150.000 kroner av nemnden som ga henne medhold.

Hotelldrøm lagt på is

Investor og Aker-sjef Kjell Inge Røkke hadde planer om å bygge Norges første skyskraper på Fornebu, men ble nedstemt av samtlige partier i kommunestyret i Bærum etter massiv motstand fra flere hold. Planene ble dermed lagt på is.

Oktober 2018: Arkitektur-professor om Røkkes skyskraper-drøm: - Jeg behøver ikke si mer
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert:

Skyskraperen «Den store blå» var tenkt å strekke seg 200 meter i høyden over 60 etasjer, og skulle huse både hotellgjester, gründere og organisasjoner. Mest av alt skulle bygget fungere som verdenshavets hovedkontor med base for forsknings- og havselskapet Rev Ocean.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.