Simerjit Singh Dhammi (26) i Singh Eiendom forvalter 180 rom i Bergen.

20 av dem leies nå utelukkende ut gjennom Airbnb.

Da krisen traff ifjor, ble sistemann inn førstemann ut i oljebransjen. Sistemann inn på en ny jobb i en ny by, leier oftere enn han eier.

– Noe sto tomt, noe ble sagt opp. Vi kom frem til at det kunne vært spennende å teste Airbnb, sier Dhammi.

Til hotell via Lotel

Dhammi tok deretter kontakt med oppstartsbedriften Lotel, som DN skrev om 17. november. Selskapet gjør det mulig å sette bort alt det praktiske ved Airbnb-utleie, og er startet av NHH-studentene Oscar Hellenes (23), Jon Trygve Hegnar (22), Hans L. Falck (25) og Hermann Aleksander Dahl (23).

Også ett annet eiendomsselskap gjennomfører nå et prøveprosjekt med Lotel, forteller Falck.

– Vår grunntanke er å skulle kunne drive en mer effektiv ressursutnyttelse. Eiendomsselskapene var ikke en del av vår plan før vi ble kontaktet, men boligeierne slet med det samme som studentene slet med: Tomme leiligheter i lange perioder, sier Falck.

Simerjit Singh Dhammi (26) i Singh Eiendom. Foto:
Simerjit Singh Dhammi (26) i Singh Eiendom. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
 

Lotel ble i utgangspunktet født av en enkel innsikt: Studenter er bundet til dyre leiekontrakter for hybler som ofte står tomme i sommerferiene samtidig som hotellene er på sitt fulleste.

Dhammi vurderer nå – i samarbeid med Lotel – å tilby alle studenter som leier hos ham, muligheten til å leie ut leilighetene på Airbnb når de drar på sommerferie – mot at de deler inntektene.

Airbnb-leilighetene til Dhammi har frem til nå vært rom han ikke har fått leid ut. Men han åpner nå også for å fortsette Airbnb-driften selv om potensielle leietagere skulle melde seg.

– Vi er veldig positive til å fortsette med Airbnb-utleie om regnestykket går opp. Med tanke på nedgangstidene er det vanskelig å se at regnestykket ikke skal gå opp når leieprisen er så presset som den er i dag, sier han.

LES MER: NHO reiseliv: Innfør maksgrense på seks ukers Airbnb-utleie

NHO Reiseliv: Ulovlig

Ikke alle liker utviklingen.

Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, som representerer hotellbransjen, mener den nye typen Airbnb-utleie både er «kraftig konkurransevridende» og ulovlig.

– En bolig som er regulert som bolig, [skal] ikke disponeres som næringsareal ulovlig, skriver Devold i en epost til DN.

Hun er også bekymret for skattesvik.

– Globalt består nå 60 prosent av Airbnb-markedet av såkalte kommersielle aktører, ikke folk som leier ut rom i en bolig de selv bor i. De fleste driver svart, men er like skattepliktig som vanlige hotell, sier Devold.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Gorm K. Gaare
Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

Både gründerne i Lotel og Dhammi betaler skatt på all utleie, forsikrer de. Dhammi innrømmer samtidig at man enn så lenge befinner seg i en gråsone.

– Vi venter på noen juridiske avklaringer og har vært i kontakt med advokater. Blant annet er det et spørsmål i forbindelse med blant annet konsesjon ved utleie og regulering av eiendommen. Det er også spørsmål om Lotel vil trenge konsesjon hvis de fungerer som en utleiemegler. Vi forventer at det vil være reaksjoner. Det er uunngåelig. Innovasjon vil alltid skape reaksjoner, sier Dhammi.

Før han legger til:

– Men du kan ikke stoppe innovasjon. Dette er uunngåelig. Det er bare snakk om tid før man finner en tilpasningsdyktig modell. Lovverket er ofte utdatert og ikke tilpasset ny teknologi, noe som er trist ettersom fornyelse og innovasjon er hovednøkkelen til framtidig bærekraftig vekst og velstand.

Vil reguleres

Oscar Hellenes sier Lotel allerede har en løsning for konsesjon klar dersom de får beskjed fra Finanstilsynet om de trenger det.

– Vi ønsker selvfølgelig en forsvarlig regulering, sier Falck.

Men foreløpig klør så godt som alle land i verden seg i hodet og spør hvordan det skal gjøres.

– Vi har blant annet snakket mye med skatteetaten om moms og skatt. De visste selv ikke hvordan de skulle håndtere dette da vi ringte. Helt opp til statsministernivå sier man at dette er noe må vi se på sammen, sier Falck.

– Ville dere kunne drevet forretningen deres i dag om dere var underlagt alle de samme reguleringene som hotellnæringen?

– Antageligvis ikke. Men å putte reguleringer som gradvis er blitt innført over hundrevis av år på en ny næring er ikke veien å gå. Når det kommer opp på bena, da kan man begynne å snakke om regulering på linje med etablerte næringer, sier Falck.

Og fortsetter:

– Vi kan alle være enige om at noe som utnytter ressurser bedre og skaper arbeidsplasser er en bra ting. Det er i kjernen for det vi vil gjøre.

– Det ville vært feil å strupe boligdeling før den har kommet ut av porten, sier Hellenes.

Selger seg ut

Lotel ble startet av Oscar Hellenes (23), Jon Trygve Hegnar (22), Hans L. Falck (25) og Hermann Aleksander Dahl (23) våren 2015. Nå overtar Hellenes hele driften og de tre andre gründerne selger seg ut, både for å kunne gi plass for nye investorer og fordi de andre skal bruke mer tid på studiene ved Norges Handelshøyskole.

– Vi er blitt enige om at vi skal gi rom for at nye krefter skal kunne komme inn, sier Hellenes.

Les mer om hvordan flere norske selskaper surfer på toppen av delebølgen

Inkeys-gründer Magnus Kristiansenhar også startet en bedrift som hjelper de som skal leie ut leiligheten sin på Airbnb.
Inkeys-gründer Magnus Kristiansenhar også startet en bedrift som hjelper de som skal leie ut leiligheten sin på Airbnb. (Foto: Gunnar Blöndal)
 

 

LES MER: Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner

LES MER: – Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden

LES MER: - Jeg har aldri drømt om å bli rik, men jeg ble nødt til å tjene pengene

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Vil ta jobber hjem til Norge
Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere å finne billige frilansdesignere i Norge.
01:17
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.