Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål åpner døren og tørker av seg på seg en lysebrun dørmatte før han går inn i en gammel treroms i Torshov i Oslo. Han gjør seg klar til visning i den 62 kvadratmeter store leiligheten som er priset til 3,3 millioner kroner. 

– Den prisen vi ser på 2-roms og 3-roms til daglig er helt vanvittig! Det er utrolig vanskelig å prise, sier Birkrem, som har valgt å holde visningen klokken 10 på formiddagen. 

– Kjøperne fikk det ikke med seg

Det siste året har boligprisene i Oslo steget 21,7 prosent. Samtidig har lokkepriser på bolig i Oslo nær halvert seg siden juli i år til et snittavvik mellom salgspris og prisantydning på 8,5 prosent i november. 

 Det skjer som følge av bransjens eget internoppgjør med praksisen. I september var rundt 130 ledere for eiendomsmeglerforetakene i Oslo samlet til oppvaskmøte om lokkeprising på initiativ fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge. 

 Foretakene ble enige om «å prise riktig», i et forsøk på å minke avviket mellom boligers prisantydning og salgspris.

– Etter de hadde møte om prisantydning så vi faktisk at det hjalp. Man begynte å prise boligene opp til en mer riktig pris. Problemet var imidlertid at dette fikk ikke kjøperne med seg, sier Birkrem. 

Han mener kjøperne lenge har vært vant til at boligene går over prisen, og at de fortsatt er det selv etter at eiendomsmeglerforetakene har hatt oppvaskmøte om lokkeprisingen. 

– Det er det de leser i avisene. Prisene presses enda høyere fordi boligkjøperne ikke har fått med seg at prisantydningen er satt opp, sier Birkrem. 

Nejra Macic i Prognosesenteret.
Nejra Macic i Prognosesenteret. (Foto: Aleksander Nordahl)

Samfunnsøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er enig med Birkrem. 

– Meglerbransjen er veldig fornøyd med seg selv. Jeg synes ikke avviket er interessant i det hele tatt. Det er veldig fint at de ikke opererer med lokkeprising lenger, men det er bare sluttprisen som betyr noe, sier Macic, som mener den nye prisantydningpraksisen kan ha bidratt til å føre til ytterligere prisvekst.

– Det er så godt innarbeidet at det er greit å legge inn bud fra 300.000 til en million over prisantydning, sier Macic. 

Hevet prisantydningen med ti prosent i september

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund oppgir at prisantydningen på boliger i Oslo i gjennomsnitt er satt opp nærmere ti prosent etter oppvaskmøtet i slutten av september. 

Geving tror de fleste har fått med seg at prisantydningen er blitt satt høyere.

– Man kan ikke konkludere med at prisutviklingen går enda høyere fordi kjøperne ikke har fått med seg at prisantydningen er blitt satt høyere, selv om noen kjøpere ikke har fått det med seg. Det er ganske mange som har løpt på visninger som de ikke burde gått på, sier Geving, som mener høy kjøpekraft og lavt boligtilbud er hovedforklaringene på prisutviklingen i Oslo. 

Tror på skyhøy prisvekst i november

Birkrem står i kjøkkenkroken og peker på himlingen i taket fra 1892. Han forteller at boligen ikke er i helt perfekt stand. Likevel har 45 stykker lastet ned salgsoppgaven – bare etter 36 timer.  

– Det er så lite ute til salgs og for mange folk er det vanskelig. Folk vil bare komme seg inn i markedet, sier Birkrem, som forventer å se at kanskje 25 flere laster ned salgsoppgaven. 

Ifølge DNs boligpanel kan boligprisene stige så mye som 15 prosent neste år. 

 Eiendomsmeglertopper Dagens Næringsliv snakket med tidligere denne uken venter en prisvekst fra oktober til november på 1–2 prosent i Oslo i november. Birkrem tror vi kanskje vil se en enda høyere vekst. 

– Jeg tror prisveksten for november ligger nærmere to prosent eller høyere, sier Birkrem. 

I oktober steg prisene i Oslo med rekordhøye 1,8 prosent fra måneden før. Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge kalte prisveksten «historisk sterk». Mandag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for november. 

Boligmarkedet snur i 2018

Statistisk sentralbyrå la torsdag frem en prognoserapport for norsk økonomi de neste årene. Der drøfter de blant annet om vi har en boligprisboble i Norge som følge av ekstraordinært lave renter og fallende realrente. 

De konkluderer med at boligmarkedet snur i 2018 og at vi får et prisfall i 2019. 

– Når boligprisene faller mot slutten av vår prognosebane, er det som følge av fundamentale faktorer – økt boligtilbud etter høye boliginvesteringer i 2016 og 2017, samt en moderat inntektsutvikling – og ikke som følge av en prisboble som sprekker, skriver SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.