Koronafrykten har den siste tiden ført til brutale kursfall på børsen, men ser ut til å prelle av på boligmarkedet.

Eiendomsmegler Hans Houeland forbereder søndagens visning i en toppleilighet i Bjørvika i Oslo. Han tror ikke at koronafrykten vil gi utslag på norske boligpriser.

– På børsene merker man frykt med én gang, og markedet faller, men med bolig går det mye tregere, sier Houeland, som er i ferd med å bytte arbeidsgiver fra Privatmegleren til DNB Eiendom.

Generelt er det sånn i Norge at bolig er det du kvitter deg med helt til slutt, påpeker Houeland.

Eiendomstopper DN har snakket med konstaterer også at den positive trenden fra januar fortsatte i februar.

– Når det er så kraftig børsfall, skulle man trodd folk satt på gjerdet, men det er det motsatte som skjer, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Kjeden har solgt 20 prosent flere boliger på landsplan sammenlignet med samme måned i fjor, i Oslo har salgsøkningen vært på ti prosent.

Meier anslår at snittprisen på boliger i Oslo har økt med cirka 1,5 prosent i februar. Det samme oppgir DNB Eiendom og Eie Eiendom.

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendom, mener markedet har vært helt normalt.

– Det som skiller seg litt fra normalen er at oppdragsinngangen ser ut til å øke betraktelig nå og fremover, sier Ulvness.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom oppgir deres tall tyder på at bruktboligprisene i Norge har steget rundt én prosent i februar, og rundt to prosent i Oslo prosent i februar.

– Det er relativt sterke tall, og salget har vært høyere enn i februar 2019, sier Buraas.

Uberørt av koronaepidemi

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke Korona-epidemien vil føre til store utslag i boligmarkedet fremover heller.

– Det er ikke boligmarkedet man tenker mest på i en slik situasjon, sier Bruce, men legger til:

– Dersom det blir en pandemi som rammer Norge vil det kunne være negativt for boligmarkedet. Det som kan skje er jo at rentene kuttes, og folk kan bli bekymret. Det kan føre til lavere etterspørsel etter bolig, sier Bruce.

Meier i Privatmegleren mener boligmarkedet nå blir litt som kjerringa mot strømmen.

– Jeg har tidligere sett at når det er uro i verdensøkonomien, så er det en tendens til at vi er enda mer villig til å bruke penger på det nære og trygge. Det er nok det som skjer nå, sier Meier.

Vårstemning i boligmarkedet

Selv om koronaepidemien foreløpig ikke ser ut til å påvirke boligprisene, ser heller det milde februarværet ut til å spille inn, mener boligmeglerne.

– Veksten i omsetningen kan skyldes at vinteren er avlyst, rett og slett, sier Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling.

Buraas i DNB Eiendom forteller at det spesielt er eneboliger som har sett salgsøkningen.

– Den normale vinternedgangen for salg av gode eneboliger er uteblitt i Oslofjordområdet, noe som også påvirker tallene på landsbasis. Det er vanskeligere å selge en enebolig når det er mye snø. Det vi ser er rett og slett litt vårstemning i boligmarkedet, sier Buraas

Onsdag 4. mars legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken over februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.