- Prisene har steget masse, men likevel går en lav andel av nordmenns inntekter til bolig. Det er veldig interessant at det holder seg, sier samfunnsøkonom og boliganalytiker Mari O. Mamre i Ny Analyse.
Nordmenn bruker langt mindre av inntekten vår på bolig enn våre naboland. I snitt går 17,6 prosent av husholdningenes disponible inntekt til boligutgifter. Til sammenligning må danskene ut med 24,5 prosent av sin inntekt på bolig, viser en ny rapport fra analyseselskapet Oxford Research på oppdrag for den danske erhvervsstyrelsen.
-Vi har en befolkning med god velferd og kjøpekraft sammenlignet med de andre landene. Derfor bør prisene være høyere her, sier Mamre.
Stor frihet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet mottok rapporten rett før jul. Det har ennå ikke gjort noen vurderinger av tallene og vil ikke kommentere innholdet. Rapporten omfatter Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland, og viser blant annet at 63 prosent av norske boliger er selveierenheter, mens i Danmark og Sverige ligger andelen på henholdsvis 50 prosent og 39 prosent.
- Det er veldig mange som har muligheten til å eie sin bolig i Norge. Med det eierskapet følger det stor frihet. Man har muligheter til å leie ut, og selge videre i et fritt marked, som de andre landene ikke har, sier Mamre.
Dyrere å leie i Norge
Med dagens kurs betaler nordmenn ifølge rapporten i gjennomsnitt 1669 kroner per kvadratmeter per år i leie. Til sammenligning må svenskene og danskene ut med henholdsvis 972 og 1159 kroner.
Det betyr at man i Norge må betale 83.450 kroner per år for å leie en bolig på 50 kvadratmeter, mens man i Sverige bare trenger å betale 48.600 kroner for en tilsvarende bolig. I Danmark ville boligen kostet 57.950 kroner å leie per år.
Også på eiersiden ligger kvadratmeterprisen langt høyere i Norge enn i de andre landene.
- Hovedårsaken er høye inntekter og lave boligskatter. Det viser også hvor billig det er å eie bolig i Norge sammenlignet med de andre landene, sier Mamre.
23 prosent leieboliger
Hun mener det deregulerte boligmarkedet i Norge gir høyere eierrater og anledning for flere til å opptre som hobbyspekulanter.
- Boligprisene i Norge fastsettes gjennom fri prisdannelse i markedet både for selveiere og andelsleiligheter. Leiemarkedet er også deregulert og leieprisen settes relativt fritt, sier Mamre. Hun peker på at det i Danmark er makspris på andelsleiligheter og at retten til å leie ut er regulert i Sverige.
I Norge er 23 prosent av boligene leieboliger, som er langt lavere enn i de andre landene. I Tyskland er 52 prosent av boligene utleieboliger.
Flest utleieboliger i Trondheim
Av Norges ca. 2,3 millioner husstander er 1.457.979 husstander selveiere, 329.120 borettslags- eller aksjeeiere og 521.290 leieboliger, ifølge rapporten.
Oslo kommune er et av områdene med lavest andel selveierboliger med 33 prosent. Oppland fylke og Nordland fylke har høyest andel selveierboliger med henholdsvis 71 prosent og 67 prosent.
De beste leiemulighetene finner man i Trondheim, der 32 prosent av alle boligene er utleieboliger, ifølge rapporten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.