– Boligprisene pleier å stige i januar, men dette var overraskende mye.

Det sier sjeføkonom Sissel Monsvold i boligbyggelaget Obos.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.
Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/NTB)

På landsbasis steg prisene på Obos-boliger med 6,7 prosent fra desember til januar. Det står i sterk kontrast til snittet for årets første måned der prisene i snitt har økt med 3,5 prosent i perioden 2004–2021.

Full fest i Oslo

– Det er bekymringsfullt med så sterk prisvekst som vi fikk i januar, særlig for de som skal inn i boligmarkedet for første gang. Samtidig må de månedlige svingningene, og særlig slike store prishopp, tolkes med varsomhet. Obos-prisene steg også mye i januar og februar i fjor, men deretter var det stillstand eller fallende priser store deler av fjoråret, sier Monsvold.

På landsbasis har prisene steget 6,1 prosent de siste 12 månedene.

I Oslo var prisveksten enda høyere enn i det langstrakte land for øvrig. Fra desember til januar steg prisene 6,9 prosent. De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 6,7 prosent.

Ifølge Obos har boligmarkedet i hovedstanden den siste tiden vært preget av det har vært langt flere som vil kjøpe bolig enn folk som vil selge bolig.

– Vi må tilbake til januar 2016 for å finne færre omsatte boliger i Oslo i januar, sier Monsvold.

Hun sier tilbudet av boliger i Oslo er for lavt og at prisene dermed drives opp.

– Vi ser at det er stor interesse for å kjøpe leilighet i nye boligprosjekter om dagen, noe av grunnen til dette kan være at det er såpass få brukte boliger ute i markedet, sier sjeføkonomen.

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. Torsdag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikk for januar.

Tror det roer seg

De overraskende boligpristallene fra Obos kommer dagen etter at DN skrev at meglere melder om kraftig økning i boligprisene etter nyttår.

– Det har vært en veldig spesiell januar måned. Volumet er ned hele 30 prosent fra januar i fjor, samtidig som kjøperne er mange. Det er virkelig selgers marked, sa administrerende direktør i Privatmegleren Grethe W. Meier.

Den sterke prisveksten i januar til tross, Obos tror markedet vil dempe seg utover året. Særlig når kundene merker de varslede renteøkningene.

Monsvold tror boligprisene for året vil ende på tre prosent både for hele landet og for Oslo.

– Lav ledighet og utsikter til høyere lønnsvekst vil motvirke et større prisfall som følge av økt rente. Fortsatt tilbudsunderskudd trekker også prisene opp, men vi forventer at det vil komme flere boliger ut i markedet i tiden fremover. Det vil kunne bidra til et bedre balansert marked enn vi har akkurat nå, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.