Nyboligsalget falt med én prosent i april, sammenlignet med samme måned året før. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening som ble lagt frem tirsdag formiddag.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er skuffet over at tallene er så dårlige til tross for drahjelp fra påsken.

– Vi hadde håpet på bedre salgstall i april, siden påsken i år var i mars, mens den i fjor var i april, sier Jæger i en pressemelding.

Fallet i salget av nye boliger kommer til tross for at boligmarkedet generelt har vist et kraftig oppsving så langt i år. Tall fra Eiendom Norge viste i begynnelsen av mai at boligprisene i Oslo steg med 2,6 prosent i april. Dette er den fjerde måneden på rad med boligprisoppgang i hovedstaden. Også for landet generelt steg boligprisene med rundt 1,8 prosent i april.

Kraftig fall for småhus

Den svake utviklingen i april bidrar til å ytterligere forverre statistikken for 2018. Hittil i år har salget av nye boliger falt med 13 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Størst er fallet for salget av nye småhus som ifølge Boligprodusentenes Forening er ned med 32 prosent sammenlignet med fjoråret. Salget av nye eneboliger faller syv prosent, mens det hittil i år er solgt 8 prosent færre leiligheter inn i samme periode 2017,

Igangsettingen av boliger i april ligger 8 prosent over fjoråret. Til tross for dette ligger igangsettingen hittil i år totalt sett 19 prosent bak fjoråret. Størst fall i igangsettingen er det for småhus og eneboliger som hittil i år har falt med henholdsvis 31 og 21 prosent.

Igangsettingen av leiligheter har falt med 12 prosent i årets fire første måneder, sammenlignet med samme periode 2017.

Salget ned 24 prosent

Tirsdagens tall fra Boligprodusentenes Forening viser at det samlede fallet i nyboligsalget de siste 12 månedene nå er på 24 prosent. Den samlede igangsettingen det siste året er ned 10 prosent. (Vilkår)

Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor Israel jubler og Palestinerne raser
Slik forklarer DNs Kjetil Wiedswang hvorfor det å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem skaper konflikt.
01:11
Publisert: