Statistisk sentralbyrå la fredag frem ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

– Norsk økonomi er i en dyp krise, men utsiktene har bedret seg de siste ukene. Siden våre forrige prognoser fra april har vi oppjustert veksten for 2020 med hele 1,4 prosentpoeng. Det betyr at bnp Fastlands-Norge ventes å falle med knappe 4 prosent i 2020, sier forsker Thomas von Brasch i pressemeldingen fra SSB.

Til tross for et ventet fall i boligpriser i 2020, spår SSB en langt kraftigere vekst i årene som kommer.

Slår SSBs spådommer inn, vil boligprisene vokse i 2021, noe byrået ikke så for seg i april.

Slik ser analytikerne for seg boligprisutviklingen i Norge:

SSBs boligprisprognoser 5. juni:

SSBs boligprisprognoser 24. april:

Den månedlige boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste høy sesongjustert boligprisvekst i januar og februar i år på henholdsvis 0,9 og 0,5 prosent. I mars ble denne utviklingen reversert idet boligprisene falt med hele 1,4 prosent, mens prisene nok en gang steg i april, med 0,5 prosent, før de skjøt i været i mai, og steg med 1,9 prosent.

Grunnen til at SSB nå skrur opp prognosene for 2021 og utover, er en gjensidig påvirkning mellom boligprisene og tilbudet av boliger.

«Lavere boliginvesteringer, som fører til mindre vekst i tilbudet av boliger, vil alt annet likt føre til høyere boligpriser.», heter det i rapporten.

– I 2022 og 2023 vil aktivitetsutviklingen i norsk økonomi normaliseres samtidig som renten fremdeles ventes å være på et lavt nivå. Dette bidrar til en vekst i boligprisene på rundt 3 prosent i disse årene, sier Thomas von Brasch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.