UBS lager en årlig indeks som skal følge risikoen for boligbobler i globale finanssentre. Oslo er ikke på listen, men det er Stockholm, som i år kommer på annenplass, altså den nest mest risikable byen. Helt på topp kommer Toronto.

I Stockholm har prisene blitt økt 60 prosent de siste ti årene, mer enn dobbelt så fort som inntektene. Ifølge UBS skyldes dette mest gunstig finansiering. Og selv om veksten har falt det siste året mener banken at ubalansen i markedet har økt, med økende gjeld og investering i bygging.

Foran dyre byer

Indeksen tar blant annet hensyn til forholdet mellom pris og inntekt og gjeld i forhold til brutto nasjonalprodukt. På bakgrunn av dette plasserer UBS også München, Vancouver, Sydney, London, Hong Kong og Amsterdam på listen over byer med boble-risiko, mens San Francisco, Paris og Zürich er blant byene som de mener er «overpriset».

Byer som New York og Singapore regnes som riktig priset.

Stockholm havner relativt lavt på rangeringen når det gjelder antall år man må jobbe for å kjøpe en 60 kvadratmeters leilighet nr. sentrum. Her topper Hong Kong soleklart – en by der de fleste bor svært trangt. Men Stockholms priser ligger svært høyt i forhold til leieprisene.

Høyest vekst siden 1980

Sydney havner under Stockholm på rangeringen, men topper når det gjelder langvarig prisvekst. Justert for inflasjon har prisene økt 3,5 prosent per år siden 1980.

Toronto, som topper indeksen i år, har hatt vekst på samme nivå som Oslo, før prisene begynte å roe seg det siste året. Prisene var opp 20 prosent forrige kvartal, i forhold til året før. Prisene er doblet de siste 13 årene, mens leieprisene bare har økt med fem prosent og realinntektene bare er opp ti prosent.

«En stigende kanadisk dollar og videre renteheving ville gjort ende på festen», skriver UBS. (Vilkår)