Mens nyboligsalget økte i september, falt det i oktober. Ferske tall fra Boligprodusentenes Forening viser at salget av nye boliger i oktober var 11 prosent lavere enn samme måned i fjor.

– Aktivitetstallene for oktober viser et mer avdempet marked etter en litt oppløftende september, sier administrerende direktør Per Jæger i en pressemelding.

Salget hittil i år er ti prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor, hvorav eneboliger er ned fem prosent, småhus ned seks prosent og leiligheter ned 15 prosent. Akkumulert er salget så langt på nivå med hva det var i bunnåret 2010 i kjølvannet av finanskrisen, ifølge boligprodusentene.

På tolvmånedersbasis er nyboligsalget ti prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Svake tall

– Det er svake tall for nyboligmarkedet vi ser. Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, med et etterslep, sier stipendiat Mari O. Mamre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som har boligmarkedet som fagfelt.

Hun påpeker at situasjonen kan minne om perioden etter finanskrisen og oljekrisen, da det tok lang tid for nyboligmarkedet å hente seg inn igjen, mest sannsynlig grunnet usikkerhet rundt krisenes varighet.

Nyboligsalget hittil i år er det laveste på ti år.
Nyboligsalget hittil i år er det laveste på ti år. (Foto: Javad Parsa)

Siden kjøp av ny bolig er en opsjon frem i tid, vil høy usikkerhet for fremtiden slå spesielt uheldig ut her, ifølge Mamre.

– Med høy usikkerhet knyttet til koronasituasjonen og økte restriksjoner, vil dette kunne ventes å hale ut et mer stabilt oppsving også i nybolig i takt med bruktbolig frem til en eventuell vaksine er på plass, eller krisen avtar i styrke, tror Mamre.

Oppgang for Obos i oktober

Mens nyboligsalget totalt falt i oktober, skiller Obos seg ut i motsatt retning med en oppgang i nyboligsalget forrige måned.

– Vi har hatt mange vellykkede salgsstarter i oktober og også en god inngang på november med blant annet stor interesse for neste felt på Fornebu der vi nå har flere tusen på interessentlisten, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos i en tekstmelding.

Han tror det skyldes strategiske valg. Obos har blant annet investert i en stor tomtebank for å ha nok ferdigregulerte tomter og dermed nok boliger å tilby markedet. Samtidig startet Obos utbygging på mange prosjekter med lave salgstall før sommeren. Nye boligkjøpsmodeller med blant annet lavere inngangspris og mulighet for å selge tilbake til Obos, har også bidratt til interessen fra kundene tror Siraj.

Obos-sjef Daniel K. Siraj hadde oppgang i nyboligsalget i oktober i mosetning til landet forøvrig.
Obos-sjef Daniel K. Siraj hadde oppgang i nyboligsalget i oktober i mosetning til landet forøvrig. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Vår styrke er tilstedeværelse primært i vekstregioner. Boligprodusentene gjenspeiler hele landet og det er store regionale forskjeller både på grunn av marked og ikke minst kommunenes evne til å få frem nye planer, sier Siraj.

Lav igangsetting

Igangsettingen av nye boliger i oktober var et par prosent høyere enn samme måned i fjor, mens igangsettingen hittil i år er ni prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019.

– Akkumulert igangsetting hittil i år er den laveste vi har registrert siden vi startet målingene i 2010, sier Jæger i pressemeldingen.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening viser til svakeste nyboligsalg og igangsetting siden finanskrisen.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening viser til svakeste nyboligsalg og igangsetting siden finanskrisen. (Foto: Fartein Rudjord)

På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode.

Jæger viste på onsdagens pressekonferanse til økende koronasmitte og nye nedstengingstiltak som årsak til lav igangsetting. Han frykter også at dette vil påvirke etterspørselen negativt, og at kommunene på nytt vil innføre særegne koronaregler som hindrer aktivitet på byggeplassene.

Han understreker at det vil forverre situasjonen ytterligere om boliglånsforskriften blir strammet inn som foreslått av Finanstilsynet.

– I sum vil dette kunne føre til kraftig fall i boligbygging og tilsvarende fall i sysselsettingen. Vi må huske at hver ny bolig gir en sysselsettingseffekt på 3,4 årsverk i verdikjeden, sier Jæger, og etterlyser lettelser for nye boliger og for førstegangskjøpere i boliglånsforskriften.

Sterk økning for fritidsboliger

Salget av nye fritidsboliger går derimot strykende. Så langt i år er salget opp 20 prosent, mens igangsettingen er ni prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor.

– Det er nok mange som investerer her nå. Det har nok sammenheng med at flere bor i leilighet og vil komme seg ut i naturen, tror Jæger.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger seks prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 16 prosent lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.