Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem boligstatistikk for februar 2022, med presentasjon av tall og igangsetting av nye boliger.

– Salget av nye boliger i februar 2022 er det laveste vi har registrert for februar måned, og er 29 prosent under fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Nyboligsalget har falt måned for måned siden juli i fjor, og falt dermed for åttende måned på rad i februar.

Samtidig var igangsettingen av nye boliger i februar 2022 34 prosent høyere enn i februar 2021.

Stenges ute

De svake salgstallene er en direkte følge av den voldsomme prisveksten på byggevarer og usikkerheten som krigen i Ukraina medfører, ifølge Jæger.

– I tillegg har storbyene Oslo og Bergen nedprioritert boligbygging de siste årene og de har ikke regulert nok nye områder for boligbygging, sier Jæger.

Han påpeker at vedvarende lav boligforsyning i Oslo og Bergen gir stort boligunderskudd, større prispress og vil utelukke flere fra boligmarkedet.

– Oslo og Bergen må prioritere å få regulert flere boliger hvert år, og hastigheten på plan- og byggesaksprosessen må opp og behandlingstiden ned, sier Jæger.

Vesentlig høyere igangsetting

Igangsettingen i februar er god og vesentlig høyere enn februar 2021, ifølge Boligprodusentene.

I fjor var igangsettingen av nye boliger i februar svært lav. Bakgrunnen for dette er at nyboligsalget i 2021 var vesentlig høyere enn igangsatte boliger 2021. Igangsettingen nå er på et middels nivå sammenlignet med tidligere år, ifølge Jæger.

Salget i de tre månedene desember 2021, januar 2022 og februar 2022 var 19 prosent lavere enn samme tre måneder året før. I samme periode falt salget av eneboliger 28 prosent, småhus 42 prosent og leiligheter fem prosent.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.527 boenheter. Det er fire prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Igangsettingen i de tre månedene desember 2021, januar 2022 og februar 2022 var 12 prosent høyere de samme tre månedene året før. I samme periode falt igangsettingen av eneboliger syv prosent, småhus falt 38 prosent, mens igangsettingen av leiligheter steg 52 prosent.

Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 26.483 boenheter, som er 13 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

I løpet av årets to første måneder steg de norske bruktboligprisene hele 6,4 prosent. Det er den heftigste årsstarten i statistikkens historie, som strekker seg tilbake til 2003.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.