Både nyboligsalget og igangsetting av nye boliger bremset kraftig opp da koronapandemien rammet Norge med full styrke i midten av mars. Koronakrisen har ført til at en rekke utbyggere har utsatt byggingen av nye boligprosjekter denne våren.

Likevel satser Obos nå offensivt på nybygging. Boliggiganten har derfor godkjent byggestart av rundt 700 boliger i nye prosjekter i syv byer. Det gjøres uten krav om forhåndssalg.

– Vi gjør ikke dette uten betydelig risiko, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

Vanligvis settes ikke spaden i jorden før man på forhånd har solgt 50 prosent av boligene i prosjektet.

– Venter vi på å oppnå forhåndssalget, taper vi både tid og penger, sier Siraj.

– Markedet er tilbake

Han vurderer dette som trygt ut ifra selskapets økonomiske soliditet og hvordan etterspørselen etter nye boliger ser ut.

– Optimismen er tilbake hos mange. Vi vet ikke hvordan situasjonen er til høsten, men langsiktig så tror jeg at boligmarkedet er tilbake. Vi har styrken til å klare det, sier Siraj.

– Dette tyder jo på en viss optimisme hos Obos. Og de ser vel det samme som oss – at nyboligmarkedet er på god vei tilbake, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

For både bruktboligmarkedet og nyboligmarkedet har nemlig tatt seg raskere opp igjen etter koronakrisen inntraff i mars enn mange ventet.

– Vi ser at salget har steget jevnt og trutt siden april, egentlig, sier Benedictow.

Siden midten av april er det solgt 2270 nye boliger her til lands. Dette er hele 38 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, men 23 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter,

Utenom Oslo begynner det å ligne på normalt sesongmessig salg, ifølge Benedictow, men i Oslo henger det fremdeles litt etter.

– Når salget har kommet så sterkt tilbake som det har gjort, indikerer det at koronaeffekten på boligbyggingen ikke blir veldig stor – med alle mulige forbehold om at det kan komme en ny smitteoppblomstring, sier Benedictow.

– Kan stige mer i Oslo

Nyboligmarkedet ble langt hardere rammet enn bruktboligmarkedet. Umiddelbart etter 12. mars tørket markedet helt ut.

– Salget falt bratt i Oslo, og litt mindre andre steder. På landsbasis har antallet usolgte boliger ligget relativt stabilt. Dette skyldes at tilbud og etterspørsel har falt like mye.

I Oslo er det ifølge rapporten nå 1267 usolgte nye boliger i Oslo. Det er det laveste tallet på over to år.

– I Oslo har det vært en klar nedgang av usolgte boliger ute på markedet. Det skyldes ikke at det er blitt solgt så mye, men at det er blitt lagt ute lite nytt for salg, sier Benedictow.

Sjeføkonomen påpeker at boligbyggingen i Oslo var svært lav i utgangspunktet.

– Dermed åpner det seg et nytt gap mellom befolkningsveksten og bygging som kan bidra til at prisene fort kan stige betydelig mer i Oslo enn andre steder.

Prognosesenteret anslår et behov for 4500 nye boliger årlig bare i Oslo.

– Virkeligheten er at det ligger an til å bli under halvparten de kommende årene. I år ventes det at bare rundt 1500 nye boliger vil bli ferdige, noe som kan føre til økt etterspørsel og ytterligere prispress, sier Siraj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.